Politică

Cota unica de 16%, in programul PNL-PD si UDMR

22.12.2004, 00:00 15

Alianta PNL-PD este decisa sa prezinte un guvern propriu, din care, cel mai probabil, va face parte si UDMR. Desi PSD a cerut formarea guvernului, pentru Alianta, potrivit deciziei conducerii Aliantei, ar fi mai plauzibila varianta alegerilor anticipate decat colaborarea cu PSD.
Ieri, dupa mai multe ore de discutii, liderii PD au anuntat ca au finalizat programul de guvernare. Este vorba despre armonizarea programelor de guvernare ale UDMR si ale Aliantei.
Adriean Videanu a anuntat ieri ca discutiile s-au incheiat, fiind pastrata forma propusa initial de democrati si liberali, la care au fost adaugate "cateva aspecte" specifice Uniunii, a anuntat vicepresedintele PD, Adriean Videanu.
Videanu a precizat ca UDMR "nici macar nu a adus in discutie" probleme legate de autonomia locala, singurele observatii fiind legate de introducerea in programul de guvernare a unor prevederi legate de elaborarea unor legi privind invatamantul confesional si minoritatile. In privinta acestor din urma aspecte, va fi stabilit un calendar pentru ca ele sa devina "realitate", a mai spus Videanu.
El a mai precizat ca, deocamdata, nu s-a negociat nimic privitor la "persoane, ministere sau ministri", iar lucrurile aparute in presa sunt doar "contributiile" jurnalistilor la "cristalizarea vietii politice". Toate aceste negocieri urmeaza sa aiba loc dupa ce presedintele Romaniei, Traian Basescu va desemna premierul, a mai aratat Videanu.
Si presedintele democrat, Emil Boc, prezent la conferinta de presa, a precizat ca autonomia locala trebuie sustinuta, fiind prevazuta in Constitutie, insa nu pe criterii etnice, ci bazata pe "apropierea deciziei de cetatean". Aceasta autonomie presupune, potrivit lui Boc, descentralizarea serviciilor publice, a deciziei la nivelul comunitatilor locale, "nu pe criterii etnice, ci pe criterii care tin de aplicarea legii".
Cat priveste chestiunea "euroregiunilor", Videanu a explicat ca exista disponibilitatea Comisiei Europene de a eficientiza aceste structuri in Romania, in perspectiva atragerii mai bune a fondurilor europene.
"Nu este vorba despre o regionalizare sau de o federalizare a Romaniei", a spus si Boc.
In timpul negocierilor dintre Alianta si UDMR, principalul negociator al PSD in relatia cu UDMR, Viorel Hrebenciuc, a anuntat ca in prealabil liderii Uniunii ar fi cerut autonomia Tinutului Secuiesc. Hrebenciuc a sugerat ca aceasta solicitare ar fi venit pe fondul negocierilor PSD-UDMR pe seama formarii majoritatii parlamentare in scopul formarii guvernului.
Ulterior, liderii Uniunii au spus ca nu au cerut autonomia Tinutului Secuiesc, care nu figureaza in programul UDMR. Peter Ekstein Covacs, unul dintre liderii UDMR, a spus ca negocierile pentru formarea majoritatii includ solicitarea Uniunii referitoare la autonomie culturala, ceea ce, a spus el, este un lucru diferit.
Pe parcursul negocierilor UDMR-Alianta D.A. nu au aparut pretentii autonomiste, a spus si purtatorul de cuvant al Aliantei, Ionut Popescu. El a spus ca Uniunea a avut pretentii rezonabile.
Programul de guvernare al celor doua formatiuni prevede introducerea unei cote unice de impozitare. PNL si PD au propus un nivel de 16 procente al cotei unice, in timp ce UDMR a avut un program axat pe o cota unica de 23%. Cele doua parti nu au dat publicitatii nivelul convenit al cotei unice.
De asemenea, progamul mai prevede, in ambele variante, stimularea intreprinderilor mici si mijlocii, ca si cresterea alocatiilor bugetare pentru sanatate si invatamant. Si restituirea terenurilor, mai ales a celor forestiere, face parte dintre prioritatile celor doua formatiuni.
In privinta evolutiei negocierilor cu PUR, presedintele democrat Emil Boc a aratat ca acest partid ramane "partener" al Aliantei, asteptandu-se deocamdata "concretizarea pozitiei lui Dan Voiculescu" prezentata, luni, la votul pentru alegerea presedintilor celor doua Camere.
In opinia lui Boc, PUR "a dat dovada de elganta politica" prin stategia adoptata la votul pentru alegerea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, avand in vedere ca acest partid avea "obligatia morala" fata de PSD sa sustina candidatii acestei formatiuni, cu care avea incheiat un protocol electoral.
Boc a lasat sa se inteleaga ca negocierile cu PUR vor continua, spunand ca "negocierea este un proces bilateral". "Dorim sa stim ca suntem asteptati", a adaugat Boc. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24