Politică

CSM da dreptate procurorilor in razboiul cu Parlamentul

CSM da dreptate procurorilor in razboiul cu Parlamentul

Procurorul general, Codruta Kovesi, a acuzat Parlamentul de amestec in justitie

25.05.2007, 18:59 25

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ieri ca procurorii au dreptul sa refuze citatiile parlamentarilor pentru a da explicatii in legatura cu dosarele, stabilind insa, cu titlu de exceptie, ca ei pot fi invitati pentru a da detalii tehnice sau pentru a clarifica informatii de interes public.
CSM a pus, asadar, punct unei dispute intre legislativ si magistrati, care a urmat convocarii unor procurori la o comisie parlamentara de ancheta cu privire la interceptari. "Unora le e frica de independenta procurorilor", a declarat ieri in sedinta CSM procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi.
CSM este autoritatea suprema a puterii judecatoresti, membrii acestuia fiind alesi din randul procurorilor si al judecatorilor, pe o durata de sase ani. Mandatul lor nu poate fi reinnoit, iar presedintele CSM este ales dintre acestia pe o perioada de 1 an de zile. Sunt membri de drept in CSM ministrul de justitie, procurorul general al Romaniei si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar presedintele Romaniei prezideaza sedintele CSM.
Consiliul a decis ieri ca, potrivit Constitutiei, procurorii fac parte din autoritatea judecatoreasca, astfel ca ei nu pot fi citati de Parlament pentru a da explicatii cu privire la dosare.
Totodata, CSM a stabilit cu titlu de exceptie ca procurorii pot fi doar invitati pentru a da detalii tehnice sau pentru a clarifica informatii de interes public.
In sedinta de ieri, majoritatea membrilor CSM au dezaprobat modul in care parlamentarii i-au convocat pe procurori la Parlament, fiind perceputi ca functionari publici.
Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat in urma cu doua saptamani de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la o convocare pe care presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a adresat-o unor procurori pentru a se prezenta la Parlament. Olteanu ii ceruse procurorului general sa dispuna prezentarea unor procurori si a "oricaror persoane citate" in fata Comisiei comune parlamentare de ancheta pentru verificarea informatiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicatiilor in vederea audierii, precizand ca "prezenta oricarui demnitar, functionar sau angajat al Guvernului si al celorlalte organe ale administratiei publice in fata comisiilor parlamentare este obligatorie atunci cand sunt citati".
O sesizare cu continut similar a fost inaintata CSM de catre procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, care arata ca presedintele Camerei Deputatilor a solicitat prezenta a doi procurori si doi ofiteri de politie judiciara in fata aceleiasi comisii. Comisia parlamentara este condusa de senatorul PSD Cristian Diaconescu si a fost infiintata dupa audierea fostului director al Serviciului de Informatii Externe, Claudiu Saftoiu, care a afirmat ca procurorii fac interceptari. In urma acestor declaratii, Saftoiu a demisionat din functia de director al SIE.
Kovesi s-a adresat CSM, dupa un schimb de scrisori cu presedintele Camerei Deputatilor, si a cerut magistratilor sa ia atitudine fata de imixtiunea Parlamentului in treburile justitiei ca urmare a cererii de citare a procurorilor pentru a da detalii privind interceptarile. Ieri, in fata magistratilor, procurorul general al Romaniei a afirmat ca, in ultimul timp, se incearca atragerea Parchetelor in chestiuni pe care nu le privesc. Potrivit lui Kovesi, statutul independent al procurorilor a inceput sa deranjeze, procurorul general subliniind ca nu vrea sa creada faptul ca in Romania "cine respecta legea este si prost".
Kovesi a afirmat joi ca procurorii nu fac interceptari. Kovesi a sustinut ca in mod constant Parchetul instantei supreme primeste solicitari de la Parlament pe diferite probleme si ca de fiecare data le este transmis parlamentarilor un raspuns. "Ca sa terminam acest subiect, poate veni oricine, o sa deschidem toate usile si o sa constate ca nu avem aparatura de interceptare", a spus procurorul general.
Bogdan Olteanu nu a dorit sa comenteze decizia CSM: "Am luat act de decizia Consiliului si am inaintat-o comisiei pentru interceptari".
Comisia de ancheta privind interceptarile comunicatiilor intentiona sa-i cheme la audieri pe patru procurori Mihai Iustin, Aurel Gogoci, Aristotel Mihai Popa si Florin Chiracu si pe ofiterii de politie judiciara Stefan Florin si Petre Adrian pentru a aduce clarificari in privinta interceptarilor comunicatiilor. Potrivit deciziei de ieri a CSM, acestia pot veni la Parlament pentru a da explicatii tehnice numai daca doresc.

TI: Justitia ramane vulnerabila la coruptie
Transparency International Romania considera ca raspandirea coruptiei in Romania a luat amploare in ultimul an, starea de sanatate a "bolnavului de coruptie" Romania inrautatindu-se, pe fondul luptei politice in care au fost implicate si institutiile cu atributii in combaterea fenomenului. "Putem spune, mai plastic, ca, in ultimul an, pacientul bolnav de cancer a stat pe masa de operatie, iar in jurul sau chirurgii s-au certat pe metode si proceduri de operatii estetice", a declarat pentru Mediafax Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, cu ocazia lansarii Raportului National asupra Coruptiei din 2007. Zonele vulnerabile la coruptie raman administratia publica si justitia, se mai precizeaza in document, unde este criticata, spre exemplu, Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru ca, cel putin in perioada studiata, nu a reusit sa obtina condamnari relevante in cazurile de inalta coruptie. "Exista aici doua variante: fie dosarele nu sunt instrumentate corect, fie instantele aplica deliberat pedepse extrem de usoare pentru inalta coruptie, in comparatie, spre exemplu, cu cele pentru infractiuni de fals sau cu cele pentru infractiunile contra patrimoniului. Cert este ca practica judiciara pe dosarele DNA este, mai degraba, o modalitate de lustrare prin trecerea condamnarii cu suspendare in cazierul judiciar", a apreciat Alistar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24