Politică

Deconspirarea Securitatii, pe agenda CSAT

18.02.2005, 00:00 11



Presedintele Traian Basescu s-a pronuntat in favoarea "deconspirarii totale, fara menajamente" a colaboratorilor fostei Securitati, chiar daca vor fi "pierderi colaterale".



Este a doua interventie a presedintelui Basescu in acest caz, dupa ce la inceputul mandatului a precizat ca este de acord cu trecerea intregii arhive a Politiei Politice comuniste din custodia SRI in cea a CNSAS.



In aceasta privinsa, a trecerii arhivelor la CNSAS, nu s-a chimbat nimic. Afirmatia prezidentiala a fot intarita apoi de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, care a spus, si el, ca este de acord cu transferarea arhivelor. Numai ca seful SRI, Radu Timofte, a trimis o scrisoare deschisa la Cotroceni, in care spunea ca nu poate sa le dea celor care verifica trecutul Securitatii dosarele care ar atesta sau ar infirma apartenenta persoanelor publice la Politia Politica.



Aseara insa, Traian Basescu a mai facut un pas. El a spus ca, la urmatoarea sedinta a CSAT, de la finele acestei luni, va discuta despre problema deconspirarii fostilor colaboratori ai Securitatii. "Vreau sa evaluam ce inseamna aceasta deconspirare totala, care sunt pierderile colaterale. Pana la urma s-ar putea sa fim nevoiti sa ne si asumam niste pierderi colaterale, s-o facem, sa terminam odata cu balciul", a precizat Traian Basescu.



O astfel de declaratie, daca este si insusita de catre autoritati, chiar ar putea duce la deconspirarea agentilor si a colaboratorilor Politiei Politice. Asta pentru ca Legea Ticu nu se opune publicarii numelor securistilor si a informatorilor lor. De asemenea, Legea Ticu nu interzice nici transferul arhivei de la SRI la CNSAS. S-a discutat despre aceste probleme in 1998, cand Legea Ticu a fot dezbatuta in Parlament. Initiatoruil legii dorea si publicarea numelor si transferul arhivei, insa opozitia de atunci, la unison cu cativa reprezentanti ai puterii de la acea vreme (adica liderul de atunci al PNL, Mircea Ionescu Quintus, prim-vicpresedintele PNTCD Nicolae Ionescu Galbeni si directorul SRI, Costin Georgescu) nu au fost de acord cu propunerile lui Ticu Dumitrescu. Ca atare, legea nu le prevede, dar nici nu le interzice.



La 15 ani de la caderea comunismului, deconspirarea Securitatii ar mai fi posibila si dintr-un alt motiv. Este vorba despre un proces care s-a petrecut in toate tarile fost comunite care au devenit membre ale NATO. In fiecare dintre aceste tari, la doi ani dupa ce au intrat in clubul atlantic a fost facuta publica lista fostilor ofiteri ai serviciilor de suritate si a informatorilor lor. Asta in cazul in care nu fusesera anuntate deja. Or, si Romania se apropie de acest termen. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO