Politică

Dezbaterile la universitati, prestigiu pentru americani, discordie pentru romani

17.11.2009, 23:12 23

De-a lungul deceniilor, dar mai ales in campania prezidentialaamericana din 2008, dezbaterile organizate de universitati intrecandidatul democrat Barack Obama si republicanul John McCain aveaunu numai rol informativ, dar erau mai ales o modalitate eficientade promovare a oportunitatilor de studii si a comunitatii.

O astfel de dezbatere a avut loc la Universitatea Belmont dinNashville, Tennessee, stat cunoscut si ca patria muzicii country.

"Perceptia publica si reputatia Belmontului s-a ridicat la unnou nivel si acum lumea stie la ce anume sa se astepte de laUniversitatea Belmont. Suntem onorati ca avem aceasta oportunitatesa participam in mod direct la un element vital al procesului deguvernare al natiunii noastre si cunoastem cu totii ca beneficiilegazduirii acestei dezbateri vor veni imediat si vor fi de durata",spunea presedintele Universitatii americane Belmont, BobFischer.

Dezbaterea de la Belmont are propriul site, independent de celal Universitatii si a avut peste 130.000 de accesari de ladezbatere, cu numai 30.000 in ziua "Z", 7 octombrie 2008.

Confruntarea dintre Obama si McCain a fost moderata dejurnalistul Tom Brokaw de la NBC, iar din comitetul de organizareau facut parte mai multi reprezentanti din statul Tennessee.

Cei doi candidati la prezidentialele americani au avut treidezbateri inaintea alegerilor din 4 noiembrie, toate fiindorganizate de universitati: pe 26 septembrie la UniversitateaMississippi, pe 7 octombrie la Belmont si pe 15 octombrie laUniversitatea Hofstra, fiecare in formate diferite: fie intrebari -raspunsuri, fie prezentari mai lungi urmate de intrebari puse demoderatori.

In Romania, dezbaterea de la Cluj de sambata dintre TraianBasescu si Crin Antonescu a fost prima organizata in afarastudiorilor televiziunilor. In 2004, de pilda, candidatii s-auintalnit inainte de turul 1 la Pro TV, Antena 1 si TVR, ca infinala dintre Traian Basescu si Adrian Nastase sa se ajunga la osingura confruntare, difuzata live de televiziunea nationala inultima vineri inainte de alegeri. Confruntarea a fost consideratadecisiva pentru victoria lui Basescu, la fel ca si cea dintrecandidatii din 2006, Ion Iiescu si Emil Constantinescu, castigatade cel din urma.

In 2000, cand in finala au intrat Vadim Tudor si Ion Iliescu,liderul de la acea vreme al PSD a refuzat confruntarea cu liderulPRM, care a pierdut alegerile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO