Politică

Dosarul "Matusa Tamara", retrimis Parchetului

Dosarul "Matusa Tamara", retrimis Parchetului

Fostul premier mai beneficiaza de un ragaz din partea Justitiei

31.10.2007, 19:22 17

In 24 octombrie, in fata instantei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, avocatii celor doi au invocat doua exceptii, una privind nulitatea actului de sesizare a instantei, iar alta privind nulitatea urmaririi penale.
Nastase a declarat ieri ca ar putea sesiza si Curtea Europeana a Drepturilor Omului daca situatia nu va fi reglementata de justitia din Romania.
In dosarul amintit, Nastase a fost trimis in judecata la sfarsitul lunii mai, alaturi de Ioan Melinescu, fostul presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in legatura cu depunerea unei sume de bani de catre Tamara Cernasov in contul Danei Nastase.
Potrivit procurorilor anticoruptie, Adrian Nastase este acuzat de dare de mita, iar Ioan Melinescu de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii.
In cursul lunii noiembrie 2000, Melinescu, in acea perioada membru al Plenului ONPCSB,
l-ar fi contactat pe deputatul Nastase Adrian, caruia i-a comunicat ca, in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea, se afla in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o lucrare avand ca obiect depunerea in numerar a unei sume de 400.000 de dolari, intr-un cont deschis la Creditanstalt Austria - actualmente HVB Bank - avand ca titular pe sotia sa, Dana Nastase.
Melinescu i-a promis lui Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara.
Nastase s-a declarat, spun procurorii, de acord cu propunerea respectiva, aratand ca urmareste aceasta finalitate. Dupa numirea lui Adrian Nastase in functia de premier, la data de 28.12.2000, acesta l-a numit pe Melinescu sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Procurorii spun ca suma de 400.000 de dolari nu are o provenienta clara.
In aceasta luna instantele au decis ca trei dintre dosarele importante, "Zambaccian" (Adrian Nastase), "Loteria" (George Copos) si "Rompetrol" (Dinu Patriciu), sa se intoarca la Parchet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24