Politică

Emil Constantinescu, gata sa candideze a treia oara pentru Cotroceni

30.05.2003, 00:00 20

Emil Constantinescu  recidiveaza, in ciuda angajamentelor sale ca nu se va mai implica in politica. El a anunta ca va candida pentru Cotroceni in 2004, daca Actiunea Populara i-o va cere.
"-Domnule presedinte, inteleg ca va exist un adevarat mecanism de selectie a candidatilor Actiunii Populare la viitorul scrutin electoral. Dvs ati decis daca veti candida la alegerile prezidentiale sau pentru Parlament?#leadend#
-Intri intr-o echipa, intri ca sa joci. ... Dar ceea ce voi face va hotari echipa. Noi incepem cu o solidaritate bazata pe cunoastere. Daca vrei sa propui societatii un model trebuie sa incepi cu tine insuti. Voi participa si voi juca acest post pe care echipa mi-l va desemna.  Toti in Actiunea Populara, de la un tanar care se inscrie acum pana la fostul presedinte al Romaniei, au drepturi egale. Daca voi participa la alegerile prezidentiale din 2005 inseamna ca voi depune o candidatura si toti membrii Actiunii Populare vor vota si voi participa alaturi de oricati alti candidati cred ca pot fi la fel de buni sau mai buni decat mine. Pentru mine important este succesul miscarii, nu un succes personal.
- Dar, personal, ati luat decizia de a candida?
-Da, sigur, personal am luat-o, pentru ca in momentul in care intri in joc intri ca sa joci si ca sa castigi.
-Si doriti sa candidati la Presedintie daca va sustine echipa..
-Da. Aceasta este o hotarare pe care o vom lua la momentul respectiv. La noi hotararile se iau chiar in mod democratic. Nu vor exista in statut prevederi care sa ma privilegieze in aceasta directie."



Alegeri tip SUA
Pentru alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, Actiunea Populara isi va selecta candidatii pe baza unui sistem care se practica anul in SUA: cei care doresc sa candideze trebuie sa obtina mai intai votul colegilor lor. "Vor fi alegeri preliminare de tip american pentru selectia candidatilor Actiunii Populare. Spargem sistemul inchistat al partidelor de pana acum. Oricine isi poate depune candidatura si toti membrii pot sa aleaga si aceasta se intampla de la candidatul de comuna pana la Presedintie", ne-a spus ieri Emil Constantinescu.



Securistii de ieri, magistratii de azi
Emil Constantinescu revine ce-i drept in politica insa cu teme traditionale ale fostului sau mandat si ale fostei  Conventii Democrate: militia, securitatea si lupta impotriva coruptiei.
 Emil Constantinescu a denuntat ieri "promovarea" in sistemul judiciar, in functii cheie- mai ales in Ministerul Justitiei si Ministerul de Interne-a unui numar insemnat  de fosti securisti, militieni si procurori, care au comis grave abuzuri in perioada comunista. Un apropiat al fostului presedinte, istoricul Marius Oprea, a venit cu cateva exemple, nume care au mai fost vehiculate in presa: seful Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA), Marian Ureche-fost director adjunct la Directia Informatii Interne a Securitatii, Ioan Jidovu, presedinte al Judecatoriei sectorului 1, Marin Circel, vicepresedinte al Tribunalului Bucuresti. In ceea ce-l priveste pe Ureche, Marius Oprea a spus ca acesta i-a intocmit dosar informativ scriitorului Ioan Petru Culianu. Un alt exemplu, dat de fostul presedinte este cel al procurorului Ilie Piciorus, cel care a instrumentat procesul Ursu, promovat recent in Consiliul Superior al Magistraturii.  Emil Constantinescu a acuzat actuala putere de mentinerea sau promovarea unor procurori care au anchetat, dupa 1990, adepti ai Pietei Universitatii si ca a marginalizat  si inlaturat din functii publice procurorii care au instrumentat, dupa 1997, cazuri precum conturile Securitatii sau operatiunea "Jimbolia"- contrabanda cu petrol catre Iugoslavia, cu implicarea SRI.
  
Dezamagit de Plesu si Dinescu
Fostul presedinte nu are nici o asteptare din partea CNSAS:"Acolo sunt oameni care nu au curaj. Plesu si Dinescu stau si se plang, fac show-uri. De ce le e frica acum?"



 Se pare ca in Romania, locatarul de la Cotroceni este condamnat la saracie. Iata ca nu numai Ion Iliescu e obligat sa traiasca cu 600 de dolari pe luna, ci si fostul presedinte Emil Constantinescu nu a prins cheag in cei patru ani la Cotroceni: "Cand a fost sa candidez la Presedintie in 1996, am facut declaratia de avere in doua exemplare: unul l-am depus la Curtea Constitutionala, celalalt l-am trimis presei. La sfarsitul mandatului meu am facut la fel si se poate lesne vedea ca nu am castigat nimic in timpul mandatului meu, nici cel putin kilograme, dupa cum se poate foarte bine vedea".



Vadim-"infractor notoriu"
Emil Constantinescu a spus, indignat, ca liderul PRM Corneliu Vadim Tudor este "un infractor notoriu", care a beneficiat de complicitatea judecatorilor Curtii Supreme de Justitie: "Istoria sutelor de procese ale lui CV Tudor releva nu numai slabiciunea Justitiei, dar si complicitatea judecatorilor CSJ cu PRM",  a spus Constantinescu. Fostul sef al statului a dat exemplu  procesul lui Vadim cu ziarista Rodica Chelaru: initial senatorul PRM a fost condamnat la despagubiri, insa sentinta a statuat ca acuzatiile lui Vadim "nu prezinta grad de pericol social al unei infractiuni" si ulterior a fost achitat. Constantinescu a acuzat,de asemenea, sentinta in dosarul "Geologul", in care a fost acuzat, cand era sef al statului, de Vadim, de spionaj. Desi CV Tudor nu a invocat niciodata lipsa vinovatiei, judecatorii CSJ au facut ei insisi aceasta "descoperire", a afirmat fostul presedinte. "Dupa 13 ani de scenarii odioase puse la cale de CVTudor, el este gasit nevinovat, nu are cazier si nici o pedeapsa penala", a conchis Constantinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24