Politică

FT: Aderarea României la Schengen ar putea dura ani de zile

Autor: Alexandra Fusoi

07.06.2011, 09:24 1138

Preşedintele român, Traian Băsescu, şi-a exprimat speranţa căRomânia şi Bulgaria vor obţine aprobarea pentru aderarea laSchengen până la sfârşitul acestui an, în pofida obiecţiilorFranţei şi Germaniei, care consideră necesare mai multe pregătiri,informează Financial Times, în ediţia online.

El s-a declarat optimist înlegătură cu şansele de aderare la spaţiul Schengen în 2011, dupăadoptarea unui raport pozitiv privind stadiul de pregătire alBulgariei.

România şi Bulgaria au aderat laUE în 2007, cu perspectiva integrării în zona Schengen în2011.

"Vom vedea, până la sfârşitulanului, dacă acordul nostru, tratatul nostru de aderare, esterespectat sau nu de toată lumea", a afirmat Băsescu, într-uninterviu acordat Financial Times în timpul unei vizite în MareaBritanie. "Sperăm că nu vor fi (stabilite) condiţii suplimentare",a afirmat el.

Diplomaţi europeni au avertizatînsă că mai multe state mari condiţionează apartenenţa la spaţiulSchengen de reforme judiciare mai ample mai degrabă decât de simplaadministrare a frontierelor. Mai multe ţări s-au plâns dupăaderarea la UE a României şi Bulgariei că acestea nu au făcutsuficient în privinţa reformării sistemelor judiciare şi acombaterii corupţiei.

Surse diplomatice de la Bruxelles,citate de Financial Times în ediţia online de marţi, apreciază căaderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi mai degrabă ochestiune de ani decât de luni, deoarece încrederea în instituţiilejudiciare necesară "nu există acum".

"Va fi o chestiune de ani, maidegrabă decât de luni până când România şi Bulgaria vor putea aderala Schengen", a afirmat un diplomat european. "Încrederea îninstituţiile judiciare necesară pentru extinderea Schengen prinaderarea acestor ţări nu există acum", a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO