Politică

Geoana: "Vrem in continuare anticipate in 2006"

08.11.2005, 20:15 12

Presedintele PSD, Mircea Geoana, spune ca, in ciuda diferitelor opinii exprimate in sanul partidului cu privire la oportunitatea alegerilor anticipate, pozitia oficiala a social-democratilor ramane cea stabilita saptamana trecuta la discutia cu liderii organizatiilor judetene, anume ca alegerile inainte de termen trebuie organizate in 2006.

Geoana a surprins saptamana trecuta cand a afirmat ca PSD ar putea sa inceapa demersurile pentru organizarea anticipatelor in 2006, o strategie concreta urmand sa fie anuntata in decembrie. De la debutul discutiilor despre anticipate, pana saptamana trecuta, social-democratii s-au opus vehement acestei idei. Nu toti liderii PSD au fost, saptamana trecuta, alaturi de Geoana.

Presedintele executiv Adrian Nastase si senatorul Ion Iliescu s-au aratat mai putin incantati. Fostul presedinte a precizat ca ideea alegerilor anticipate reprezinta doar o "speculatie despre o posibila solutie" si nu "o dorinta sau un obiectiv politic al PSD".

Adrian Nastase a declarat ca alegerile anticipate reprezinta o exceptie, un raspuns la o situatie de criza si ca acest tip de scrutin nu trebuie sa reprezinte un obiectiv politic.

Geoana a declarat ieri ca ce s-a stabilit saptamana trecuta la discutia cu organizatiile judetene ramane in picioare, lucru care il pune din nou in opozitie cu Nastase si Iliescu.

La intalnirea de saptamana trecuta, Geoana sustinuse necesitatea organizarii de alegeri anticipate in 2006, dupa erodarea sustinerii populare a actualei puteri cauzata de deficientele de guvernare si de valul de scumpiri din aceasta iarna. Liderul PSD s-a angajat atunci sa obtina peste 45% din votul popular, fapt nereusit de nici o formatiune politica dupa 1990.

Geoana a reluat ieri aceste idei, afirmand ca Romania s-ar afla in plina criza politica pe fondul razboiului care se duce intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. Presedintele PSD considera ca nu este exclus ca peisajul politic sa capete accente noi care sa necesite organizarea de alegeri anticipate "undeva, anul viitor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO