Politică

Ideea ruperii protocolului PSD-UDMR nu a tinut decat trei zile

22.09.2003, 00:00 8



Dupa avertismentul senatorului UDMR Peter Eckstein Kovacs - ca va propune ruperea protocolului cu PSD, unul dintre motive fiind neamplasarea Statuii Libertatii de la Arad - presedintele Uniunii Marko Bela a incercat ieri sa tempereze situatia. "Supararea domnului senator este si a noastra, dar noi vrem sa rezolvam aceasta problema, nu sa rupem protocolul cu PSD", ne-a declarat ieri Marko Bela.



UDMR este acum singurul aliat in Parlament al partidului de guvernamant. Sustinerea politica a UDMR face posibila adoptarea proiectelor guvernamentale, inclusiv a celor care se incadreaza in categoria legilor organice. Totodata, UDMR, care isi urmareste foarte atent obiectivele specifice, are in vedere ca poate realiza mult mai mult in conditiile unei relatii de colaborare cu PSD decat daca ar face o politica de opozitie.





Statuia Libertatii, cu ecou la Budapesta



Motivul actualelor tensiuni dintre PSD si UDMR este refuzul partidului de guvernamant de a-si da acordul pentru reamplasarea, la Arad, a Statuii Libertatii. Potrivit intelegerilor politice, monumentul ar fi trebuit dezvelit peste trei saptamani, pe 5 octombrie, cu o zi inainte de comemorarea eroilor maghiari cazuti la 1848-1849. Autoritatile romane, mai ales cele locale s-au opus reamplasarii monumentului intrucat, potrivit unor istorici, cei 13 generali, comemorati prin amplasarea Statuii Libertatii, au comandat actiuni militare impotriva romanilor.



Amplasarea monumentului nu este o problema limitata strict la relatiile PSD - UDMR, acesta a fost unul din subiectele din agenda intalnirii recente dintre presedintele Ion Iliescu si omologul sau ungar Ferenc Madl. Oficialii de la Budapesta au sustinut UDMR in campania de reamplasare a Statuii. Insa, fara succes.





Marko Bela accepta solutia de compromis



Ca solutie de mijloc, premierul Adrian Nastase a propus Budapestei, anterior vizitei lui Ion Iliescu in Ungaria, infiintarea la Arad a Parcului Reconcilierii in care sa fie amplasate sculpturi simbolizand momente importante din istoria ambelor tari. Propunerea de compromis, dupa cum a numit-o premierul Nastase, pare sa fie acceptata de UDMR.



"Infiintarea Parcului Reconcierii este o propunere acceptabila daca va fi amplasat in acelasi loc in care ar fi trebuit reamplasata Statuia Libertatii si daca infiintarea lui nu va insemna o amanare neaccceptabila", ne-a declarat ieri presedintele UDMR Marko Bela.



Reamplasarea acestui monument a fost unul dintre obiectivele urmarite de UDMR si in perioada in care facea parte din fosta coalitie majoritara. Dupa lungi negocieri, Guvernul Radu Vasile a aprobat, la 20 septembrie 1999, o hotarare prin care Monumentul Libertatii era transferat in administrarea Ordinului Minoritilor din Arad. Grupul statuar urma sa fie instalat intr-un parc al reconcilierii romano-maghiare din Arad, dar proiectul a fost anulat din cauza disputelor politice si a opozitiei Consiliului Local Arad.





Disputa PSD-UDMR, foc de paie



Relatiile dintre PSD si UDMR pareau puse sub semnul intrebarii dupa ce senatorul Uniunii Peter Eckstein Kovacs a spus, la sfarsitul saptamanii, ca va propune Consiliului Reprezentantilor Unionali din 11 octombrie ruperea protocolului cu PSD. Relatia de colaborare dintre PSD si UDMR s-a instituit imediat dupa alegerile din 2000, in baza unor conditii puse de ambele parti. Uniunea s-a angajat sa sustina in Parlament proiectele puterii si sa nu initieze sau sa semneze vreo motiune de cenzura, demers politic ce ar putea duce, teoretic, la caderea Guvernului. In schimb, PSD s-a angajat sa sustina UDMR in realizarea unor obiective specifice comunitatii maghiare, printre care: dreptul de a folosi limba materna in justitie si administratie, infiintarea a doua facultati cu predare in limba romana la Universitatea Babes-Bolyai, promovarea legislatiei care sa permita retrocedarea proprietatilor confiscate abuziv asociatiilor minoritatilor nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24