Politică

Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional: Decizia Curţii trebuie să se aplice şi referendumului de faţă, deci prezenţa validează sau nu referendumul

Autor: Iulian Anghel

10.07.2012, 16:05 1345

“Noul cadru stabilit de Curtea Constituţională (CCR) trebuie aplicat şi în situaţia de faţă, în sensul că referendumul pentru demiterea preşedintelui va fi valabil, dacă la vot vin 50% plus unul dintre cetăţenii înscrişi pe listele electorale”, explică Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional.

“O ordonanţă de urgenţă a guvernului nu poate activa împotriva unui cadru fixat de Curtea Constituţională. Dar să vedem.”

Curtea Constituţională a decis astăzi că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Decizia Curţii se referă la un proiect de lege care a trecut de Parlament şi care trebuie acum modificat în sensul stabilit de judecători, dar nu la o ordonanţa de urgenţă a Guvernului (identică), de săptămâna trecută, care arată că preşedintele poate fi suspendat cu votul "pentru" a 50% plus unul din numărul celor prezenţi la vot, indiferent de prezenţă.

Guvernul a anunţat, vag, că va respectat decizia Curţii, iar Parlamentul trebuie să modifice legea referendumului, dar nu face deloc trimitere la ordonanţa de urgenţă identică cu proiectul de lege analizat şi amendat de judecători.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat pentru Mediafax că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza ordonanţei de Guvern (adică fără condiţia de prezenţă) şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat CCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO