• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Politică

Klaus Iohannis: Digitalizarea administraţiei trebuie să fie o prioritate la nivel guvernamental

Klaus Iohannis: Digitalizarea administraţiei trebuie să fie o prioritate la nivel guvernamental

Autor: Ana Petrescu

25.05.2018, 12:17 80

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj transmis la Forumul Naţional al IMM-urilor, desfăşurat vineri la Cluj, că Guvernul trebuie să aibă ca priorităţi absorbţia fondurilor europene şi digitalizarea administraţiei, lucruri care ar facilita dezvotarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

"Dumneavoastră reprezentaţi peste 99% dintre companiile din România, contribuiţi cu 60% la PIB şi angajaţi 60% din forţa de muncă internă. Sunteţi acel motor de progres în măsură să aducă prosperitate românilor. (...) Este prea puţin vizibilă preocuparea guvernamentală pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru absorbţia fondurilor europene, pentru acoperirea nevoii de angajaţi calificaţi pe piaţa muncii sau pentru promovarea inovării şi a digitalizării. Toate aceste aspecte sunt vitale pentru bunăstarea IMM-urilor şi a economiei, în general, dar necesită soluţii eficiente din partea autorităţilor publice. Digitalizarea administraţiei, de exemplu, ar uşura semnificativ interacţiunea dintre stat şi contribuabil şi ar aduce beneficii importante la nivelul productivităţii firmelor. Acest deziderat trebuie să reprezinte o prioritate de acţiune la nivel guvernamental", se arată în mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis, prin intermediul consilierului prezidenţial, Cosmin Marinescu.

Şeful statului a tras un semnal de alarmă în legătură cu faptul că micii întreprinzătorii români evită să acceseze fonduri structurale.

"Faptul că peste trei sferturi din IMM-uri nu îşi propun să acceseze fonduri structurale europene reprezintă o problemă serioasă. Nu este vina întreprinzătorilor, pentru că vedem cum organismele naţionale care gestionează aceste fonduri nu reuşesc să faciliteze îndeajuns cadrul administrativ necesar accesării lor. România riscă să piardă finanţări, iar dumneavoastră să pierdeţi oportunităţi importante de dezvoltare. Este esenţial ca Guvernul să poarte un dialog activ şi constructiv cu întreprinzătorii şi să menţină un cadru concurenţial propice dezvoltării mediului de afaceri din România. De nenumărate ori, oamenii de afaceri au spus că singura lor dorinţă de la guvernanţi este aceea de a nu fi tot timpul bulversaţi prin permanente schimbări fiscale şi legislative. Trebuie să practicăm virtuţile reglementării minim necesare şi ale stabilităţii fiscale pentru perioade mai lungi de timp, care să dea cât mai multe şanse perspectivelor de dezvoltare pe care le gândiţi dumneavoastră, întreprinzătorii", completează şeful statului, potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246