Politică

La summitul de la Mamaia, orgoliile au iesit la liman

31.05.2004, 00:00 19

Presa straina a relatat despre diferente de opinie si chiar posibile tensiuni intre participantii la summitul de la Mamaia, incheiat la finele saptamanii.
BBC relateaza despre neintelegerile care ar fi parut sa razbata in timpul discutiilor intre cei mai inalti oficiali ai Romaniei si Republicii Moldova.
Preluand un reportaj al PROTV Moldova, cei de la BBC redau reprosul pe care pare sa-l fi avansat presedintele Ion Iliescu omologului sau de la Chisinau, Vladimir Voronin. Este vorba despre ofensiva tot mai agresiva a autoritatilor moldovene la adresa Romaniei. Astfel, Ion Iliescu i-a vorbit despre nemultumirea sa fata de campania antiromaneasca dusa de Chisinau. Presedintele tarii nu s-a sfiit sa afirme ca Bucurestiul nu intelege un astfel de demers. Relatarea cuprinde si reactia lui Vladimir Voronin, care a declarat ca nu ar exista o astfel de campanie, ci ar fi doar acte provocatoare.
Vladimir Voronin i-a cerut sefului statului sa isi demonstreze bunacredinta in privinta intentiei de apropiere a celor doua tari. Ar fi nevoie, dupa asertiunea lui Voronin, de o declaratie a presedintelui Romaniei de sprijin in favoarea eforturilor Republicii Moldova de a construi un stat independent si de o recunoastere a notiunii de limba moldoveneasca.
La Chisinau, insa, autoritatile comuniste au lansat o ofensiva in ultimii ani impotriva romanismului care a racit relatiile dintre cele oua tari. Au fost, pe rand, plangeri la Consiliul Europei care vizau ceea ce Chisinaul a numit o expansiune a romanitatii pe teritoriul de dincolo de Prut. Au urmat declaratii nu tocmai fratesti ale Chisinaului, ale fostului ministru moldovean al justitiei si s-a ajuns pana la expulzarea unui dimplomat roman de la Chisinau, responsabil cu problemle de aparare.
In tot acest rastimp, autoritatile de la Bucuresti au vorbit despre relatii speciale pe care Romania continua sa le promoveze fata de Republica Moldova. Bucurestiul a cerut Uniunii Europene si NATO sa ia in calcul si republica Moldova atunci cand analizeaza extinderea fiecaruia dintre aceste foruri.
Despre extinderea Uniunii Europene s-a vorbit si la Mamaia, in conditiile in care peresedintele Romaniei a fost gazda omologilor sai din regiune - unii dintre ei din tari membre ale Uniunii, altii, din tari in asteptare. De pilda, presedintele bosniac, Sulejman Tihic, a spus ca tara sa are ca obiectiv integrarea in Uniunea Europeana. Intre timp, a cerut Tihic, ar fi nevoie de programe speciale de ajutorare a tarilor din regiune care vor ramane o vreme inafara Uniunii. Nu tocmai incurajator a fost raspunsul pe care i l-a oferit unul dintre proaspetii membri ai UE, presedintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski. Acesta a spus ca tari ca Bosnia, Serbia, Macedonia si Albania trebuie sa astepte mai mult la poarta forului paneuropean decat au stat alte tari. Dupa care, si mai descurajator pentru presedintele bosniac, Kwasniewski a precizat ca tari ca Romania, Bulgaria, Croatia, Ucraina, ca si Moldova la o data mai indepartata, fiecare dintre acestea isi au locul in cadrul UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24