Politică

Mandatul PNL la intalnirea cu Basescu: Nu vrem Parlament unicameral

22.09.2005, 19:14 15

PNL ii va transmite lui Traian Basescu, la intalnirea de maine, ca respinge ideea sa privind trecerea la Parlamentul unicameral, unul dintre motive fiind acela ca modificarea Constitutiei, inainte de integrarea in Uniunea Europeana, este o graba fara sens.

Un punct de vedere asemanator va fi exprimat si de UDMR la intalnirea cu seful statului. Au mai ramas sa sustina ideea presedintelui PD si, conditionat, PSD, dar in acest partid exista doua curente, unul pro si altul contra.

Traian Basescu i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare sa vina sambata la Cotroceni, insa a acceptat ca PNL sa merga maine, intrucat presedintele partidului Calin Popescu-Tariceanu va fi sambata la congresul liberalilor europeni, for la care candideaza pentru un mandat de vicepresedinte.

Potrivit unor surse liberale, reprezentantii PNL care vor merge la Cotroceni - delegatia va fi condusa de Tariceanu - au primit mandat marti seara din partea conducerii sa respinga ideea Parlamentul unicameral, dar sa se pronunte pentru introducerea votului uninominal, insa nu inainte de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Dupa sedinta, Tariceanu a refuzat sa spuna cu ce mandat merg liberalii la presedinte, dar potrivit unor surse din partid, ei vor explica motivele pentru care se opun Parlamentului unicameral.

Intre altele, ca tari cu parlamente unicamerale, cum ar fi Ungaria sau Grecia, intentioneaza sa treaca la sistemul bicameral. Mai mult, spun liberalii, Constitutia va fi modificata, inca o data, dupa integrare, iar atunci PNL va fi de acord cu redefinirea rolului celor doua Camere, in sensul intaririi rolului Senatului, ca reprezentant ales al autoritatii publice locale.

Pana la intalnirea cu Basescu, reprezentantii secretariatului general al PNL au sarcina de a centraliza toate argumentele in favoarea bicameralismului, acestea urmand sa fie prezentate sefului statului. Daca liberalii ii vor spune sefului statului ca nu sunt de acord cu cu Parlamentul unicameral, cei de la UDMR vor merge si mai departe si-i vor spune ca nu vor nici vot uninominal.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca intentia presedintelui de a convoca un referendum cu privire la modificarea Constitutiei, pentru instituirea unicameralismului, "ar fi de prisos deoarece oricum pentru modificarea Constitutiei este nevoie in prealabil de un cvasi-consens parlamentar". Marko afirma ca discutia nu este o urgenta in acest moment in care tara se confrunta cu criza inundatiilor si cu chestiunile legate de integrarea europeana. Ca si PNL, Uniunea sustine introducerea unui sistem bicameral in care atributiile celor doua camere ar fi in mod clar diferite.

De asemenea, UDMR doreste reducerea numarului de parlamentari si indeosebi reducerea numarului senatorilor, propunand in acest sens alegerea a cate doi senatori in fiecare judet si a altor 12 reprezentand capitala, cate doi pentru fiecare sector. Singurul partid parlamentar care nu merge la Cotroceni este PRM.



PSD a acceptat intalnirea propusa de Tariceanu

Pe urmele presedintelui, premierul a invitat astazi partidele la consultari. Insa problemele pe care vrea sa le discute Tariceanu sunt mult mai de actualitate. De zile bune Parlamentul este blocat cu discutii privind modificarea regulamentelor, in urma carora ar urma sa fie schimbati presedintii celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Or, in tot acest timp, legile necesare integrarii au fost lasate la o parte. Desi a acuzat opozitia ca tergiverseaza schimbarea regulamentelor, punand in pericol integrarea, premierul a invitat toate partidele la aceste consultari, pentru a vedea daca sunt sanse ca situatia sa fie deblocata. PSD a anuntat ieri ca la intalnirea de astazi vor participa liderii partidului - Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea. Insa PSD spune, intre altele, ca invitatia lui Tariceanu este "si o tentativa de a devansa consultarile de la Palatul Cotroceni", care vor avea loc doua zile mai tarziu. PSD spune ca merge la aceste consultari intrucat integrarea Romaniei in UE reprezinta o prioritate, "in conditiile in care actiunile Guvernului Romaniei si ale Presedintiei ne indeparteaza tot mai mult de termenul de 1 ianuarie 2007". PSD a sustinut ieri ca regulamentul celor doua Camere ale Parlamentului nu reprezinta o prioritate a Legislativului si considera ca "ingrijorarea" premierului trebuie transmisa mai intai Aliantei. Discutiile in contradictoriu despre modificarea regulamentelor au continuat si ieri. Pentru a-i face insa pe plac premierului puterea si opozitia au acceptat sa intre in discutie cu prioritate legile integrarii. Propunerile au venit de la opozitie si au avut ca argument tocmai precizarile lui Tariceanu. Asadar, senatorii vor dezbate astazi legile prioritare pentru integrarea europeana, dar si proiectele de lege care constituie prioritati legislative ale Guvernului. Conducerea Camerei Deputatilor a stabilit ca saptamana viitoare plenul sa adopte in primele doua zile legile prioritare pentru procesul de integrare europeana si apoi sa discute despre regulament. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO