Politică

Ministrul de externe, vizitat de ambasadorii occidentali

04.01.2005, 00:00 20

Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a avut ieri mai multe intrevederi cu ambasadori ai tarilor occidentale acreditati la Bucuresti. Primul dintre ei a fost reprezentantul diplomatic al Statelor Unite, Jack Dyer Crouch II, care a declarat ca i-a facut o vizita de curtoazie noului sef al diplomatiei romane. Discutiile au durat o ora si s-au referit la colaborarea dintre cele doua tari.
A urmat apoi o intrevedere cu ambasadorul Frantei, Philippe Etienne, care se afla la finalul mandatului in Romania. Cu o zi inainte, el a primit felicitari din partea sefului diplomatiei americane, Colin Powell, care se afla in ultimele zile ale mandatului.
Recent, Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca intentioneaza sa recheme in atra o serie de ambasadori ai Roamniei peste hotare, insa nu a avansat nici o nominalizare.
Propunerea de desemnare a ambasadorilor Romaniei este unul dintre atributele exclusive ale presedintelui tarii. Comisiile de politica externa ale Parlamentului ii audiaza pe cei propusi, insa votul deputatilor si al senatorilor nu are decat valoare consultativa.
Ungureanu a mai spus, referindu-se la procesul de integrare a Roamniei in UE, ca interesul noului guvern in aceasta privinta este sa elimine suprapunerile dintre institutii si respectarea unei "linii de autoritate care sa confere responsabilitate membrilor executivului, astfel incat procesul sa decurga limpede si cu pasi concreti".
In privinta unui subiect delicat, cel al Transnistriei, noul sef al diplomatiei romane s-a pronuntat in sensul rezolvarii situatiei din aceasta zona prin oferirea de catre partea romana a unor solutii "viabile si concrete".
"Speram ca 2005 sa fie un an hotarator. Asteptam evolutiile interne din Republica Moldova si in functie de acestea vom decide mai departe", a precizat ministrul. In Moldova vor fi alegeri parlamentare in cateva saptamani.
Romania are un pariu politic foarte clar privind situatia din Transnistria si ne intereseaza ca si Washingtonul si Bruxelles sa demonstreze in continuare interes fata de o solutie convenabila, care sa respecte nu doar interesele UE, ci si interesele Romaniei, ca tara de granita a Uniunii Europene, a mai spus Ungureanu.
Aceste declaratii au fost facute odata cu primirea, la sediul MAE, a unui grup de copii romani orfani din Transnistria, care si-au petrecut Craciunul in Romania. "Cand veti fi mari sa va amintiti ca lumea se uita la voi cu speranta si sa va mandriti cu faptul ca sunteti romani cu totii", a mai spus Ungureanu. Dicutia cu micutii a fost marcata de intrebari din partea noului ministru, de formatie istoric, referitoare la Stefan cel Mare.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels