Politică

Mischie si Vanghelie, scosi in sfarsit de pe liste

04.05.2004, 00:00 16



PSD a anuntat ca Nicolae Mischie si Marian Vanghelie au fost exclusi de pe listele partidului pentru alegerile locale, de la 6 iunie. Dintre alesii locali ai PSD, contestati de opozitie si de presa, acuzati de acte de coruptie, PSD i-a ras de pe lista pe cei doi, la care s-ar mai adauga inca doua persoane - Bebe Ivanovici si Gheorghe Savu. Dupa declaratiile lui Ivanovici si Savu s-ar intelege ca din initiativa personala s-au retras si nu ar fi la mijloc un vot de blam din partea formatiunii din care fac parte.



Mischie s-a luptat pana in ultima clipa sa intoarca ceea ce parea aproape o dicizie din partea mai-marilor de la centru, anume excluderea de pe listele pentru alegerile de la 6 iunie. Dupa ce trimisese o gherila de sustinatori locali la sediul central al PSD, la finele saptamanii, ieri a venit personal sa le spuna celor de la Delegatia permanenta ca nu se poate renunta usor la el. Nicolae Mischie a fost la prima ora la sediul central al PSD, acolo unde era o reuniune cvasisecreta a oamenilor de la varful ierarhiei de partid. A fost vazut plecand, foarte suparat, refuzand sa acorde orice declaratie. Cu o zi inainte, Mischie era increzator ca Delegatia permanenta ii va accepta argumentele si parea sa aiba un ton amenintator, cand afirma ca el este cel care va decide in final daca va candida sau nu. La Targu-Jiu, locul din care Mischie si-a facut fief, se zvoneste ca ar intentiona sa isi indrepte capitalul electoral si priceperea de organizator fie spre PRM, fie spre resucitatul PUNR (alat acum sub comanda generalului in rezerva Mircea Chelaru.



Cel mai probabil, Mischie paraseste insa PSD la indemnul liderilor centrali. El a fost invinuit oficial de catre Parchetul National Anticoruptie pentru fapte grave de coruptie care arata ca omul si-ar fi folosit functia politica si pe cea administrativa (de presedinte al organizatiei PSD si, respectiv, pe cea de presedinte al Consiliului Judetean) pentru a imparti banii publici spre firme carora le-a pretins apoi mita. Este in culpa si felul in care Mischie si-ar fi obtinut titlul de profesor universitar, in pofida refuzului breslei locale de a-i recunoaste o astfel de calitate. In timp ce au existat astfel de acuzatii la adresa lui Nicolae Mischie, PSD l-a aparat vorbind despre popularitatea sa in judet si despre eficienta sa ca lider al partidului in zona. Ce a deranjat la PSD a fost, mai intai de toate, atitudinea lui Mischie fata de centru. El a lasat deseori sa se inteleaga ca intr deciziile ierarhiei superioare a PSD si cele ale sale persoanale, primeaza ultimele mentionate.



PSD s-a distantat si de Marian Vanghelie, omul care a demonstrat ca nu e nevoie de carte multa si nici de cultura politica pentru a fi primar de sector. La Bucuresti. Cel care a ofensat lumea cultivata si a facut dintr-un administrator de sector o tinta a ironiilor din pricina limbajului neexersat din lectura, a fost si el sacrificat. Vanghelie insa este acuzat de presa si cercetat de PNA, pentru deturnare de fonduri publice (se pare indreptate spre buzunarul propriu sau al apropiatilor) si pentru fraude la privatizarea unui imobil central, revendicat inca de proprietari.



PSD nu a discutat ieri despre alte cazuri similare, din perspectiva acuzatiilor care li se aduc. Este vorba despre Marian Oprisan, Dumitru Sechelariu, Radu Mazare, cu totii acuzati de coruptie, dar care sunt prinsi in campaniile electorale, la care participa cu voie de la PSD.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO