Politică

Monica Lovinescu, simbolul Europei Libere, si-a incheiat exilul

Monica Lovinescu, simbolul Europei Libere, si-a incheiat exilul

Monica Lovinescu (dr.) si Virgil Ierunca au fost vocile lucide ale Romaniei in epoca intunecata a dictaturii

22.04.2008, 19:00 379

"Monica Lovinescu si-a iubit tara neconditionat. A invatat-o sa-si promoveze valorile sa se fereasca de falsuri. Era o combinatie rarissima de talente care pot incapea intr-un singur om: cultura, umor, luciditate. Nu stiu cine ne va mai iubi cu atata luciditate." Acesta este, pe scurt, portretul facut celei mai cunoscute voci a exilului romanesc din vremea dictaturii de scriitorul Tia Serbanescu.
Fiica celebrului critic Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu, a plecat in exil de tanara. Nu s-a intors in tara definitiv dupa revolutie. Nu a primit in Romania nicio functie. Dar nici nu a cerut. A fost multi ani in vremea dictaturii una dintre cele mai puternice voci ale Europei Libere - unul dintre putinele canale pe care romanii le aveau la dispozitie pentru a se informa corect. Pentru milioanele de romani care ascultau Europa Libera, Monica Lovinescu ca si sotul ei, Virgil Ierunca, au fost un reper.
Lovinescu nu a fost doar un ziarist si comentator de radio, ci si un foarte talentat critic literar si scriitor.
Nascuta la 19 noiembrie 1923, si-a inceput studiile primare in particular, in Franta. In 1946 a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. In 1947 a plecat la Paris cu o bursa a guvernului francez. In primele zile ale lui 1948 a cerut azil politic in Franta. Mama sa a ramas in tara drept "garantie", dar a murit in inchisorile comuniste. Drama Monicai Lovinescu, o drama care a urmarit-o toata viata, a fost ca nu a gasit niciodata mormantul mamei sale. Durerea aceasta a fost exprimata apoi intr-o carte de o frumusete extraordinara, "Aceasta dragoste care ne leaga". Casa lui Eugen Lovinescu din Bulevardul Elisabeta in care se intrunea in vremea interbelica celebrul cenaclu literar "Sburatorul" a fost nationalizata si data unui membru al Securitatii (unele surse spun ca este vorba de chiar anchetatorul mamei Monicai Lovinescu). Biroul la care Eugen Lovinescu si-a scris opera a fost folosit apoi de noul proprietar drept masa pentru transarea porcilor de Craciun.
Monica Lovinescu si-a inceput colaborarea la Europa Libera in 1962. Din 1967, emisiunile de mare ecou au fost "Teze si antiteze la Paris" si "Actualitatea culturala romaneasca". Monica Lovinescu a devenit, alaturi de Virgil Ierunca, una dintre vocile cele mai autorizate ale criticii literare romanesti, bucurandu-se de o enorma influenta in mediile intelectuale din tara.
In 18 noiembrie 1977, Monica Lovinescu a fost tinta unui atentat pus la cale de Securitate la ordinele lui Nicolae Ceausescu, dar a supravietuit. Opera ei este vasta, iar in romaneste i-a aparut la editura Humanitas.
Prietenii Monicai Lovinescu au deplans disparitia acesteia.
Scriitorul Horia-Roman Patapievici considera ca, odata cu disparitia Monicai Lovinescu, a murit un martor al adevarului. Presedintele Romaniei Traian Basescu a anuntat ca "aduce omagiul sau memoriei Monicai Lovinescu, al ca-rei nume se afla inscris, alaturi de cel al regretatului Virgil Ierunca, in Pan-teonul demnitatii poporului roman". Alianta Civica a cerut Presedintiei si Guvernului sa declare doliu national pentru Monica Lovinescu.
Totusi, unul dintre adevarurile dure legate de aceasta disparitie a fost spus ieri de filosoful Gabriel Liiceanu, editorul Monicai Lovinescu si prieten al acesteia.
Intr-un text intitulat "La moartea Monicai Lovinescu", filosoful spune: "Monica Lovinescu, de ale carei vorbe la Europa Libera s-au agatat sute de mii de oameni inainte de 1990, a murit in stil romanesc; inconjurata adica de ignoranta, indiferenta si uitarea noastra. In ultimii ani, cat a stat literalmente tintuita la pat, telefonul incetase aproape sa sune, iar cartile ei me-morabile aparute in acest rastimp in tara au facut obiectul unui interes me-diocru. De la un moment dat incolo romanii n-au mai avut nevoie, pur si simplu, de Monica Lovinescu. La ce bun sa tii minte un om a carui valoare de intrebuintare disparuse intr-un interludiu al istoriei? (...)".
Monica Lovinescu a murit in spital dupa trei luni de suferinta. Avea 85 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO