Politică

Nastase arunca manusa: Daca Geoana si Rus vor sa ma dea afara, sa o spuna

Nastase arunca manusa: Daca Geoana si Rus vor sa ma dea afara, sa o spuna

Nastase spune ca se doreste inlaturarea sa dupa ce a inceput sa creasca in sondaje

09.11.2006, 19:08 15

Printre lamentatii si victimizari, Adrian Nastase a aruncat ieri manusa echipei de conducere din PSD: daca vreti sa ma dati afara, faceti-o voi si nu va folositi de interpusi.
Supararea lui Adrian Nastase a plecat dupa ce luni seara ceea ce el numeste niste "anonimi" - organizatia sector 1 Bucuresti - l-au sanctionat pe linie de partid. Nastase a primit un avertisment, acuzat ca si-ar fi denigrat colegii de partid, lucru care ar fi adus prejudicii de imagine PSD.
Practic, Nastase a fortat mana conducerii PSD, care a raspuns imediat. Ioan Rus a declarat in replica la acuzele fostului lider PSD: "Nimeni nu vrea sa il dea afara pe Adrian Nastase". Sorin Oprescu, tot mai vizibil in ultima vreme, afirma si el acelasi lucru: "nu ne-a trecut niciodata prin cap sa-l dam afara pe Nastase". Mircea Geoana a declarat ca sanctionarea lui Nastase va fi reanalizata.
Dupa ce marti la pranz a anuntat prin consilierii sai ca intentioneaza sa demisioneze din PSD, pentru ca spre seara sa anunte prin aceleasi surse ca va candida la presedintia partidului, Nas-tase a mai facut ieri o miscare interesanta. A anuntat ca anuleaza conferinta de presa prin care urma sa-si anunte planurile de viitor. Cateva ore mai tar-ziu a revenit si a organizat in cele din urma intalnirea cu presa. Mesajul sau a fost adresat nu publicului larg, asa cum a spus, ci conducerii PSD: Daca tineti sa ma excludeti din PSD, voi cei pe care eu v-am facut oameni, spuneti-o deschis. Asumati-va acest gest si nu va folositi de marionete.
Nastase spune, indirect, ca cei care au decis la inceputul saptamanii sanctio-narea sa pe motiv ca si-ar fi denigrat colegii de partid sunt marionetele actualei conduceri. Intre cei care in opinia lui Nastase ar trebui sa-si asume ras-punderea pentru eliminarea sa se numara Geoana, Mitrea si Rus. Despre acestia Nastase a spus ca el i-a adus in partid. Nastase a amintit ca de fapt este in acest partid de 16 ani, in vreme ce acei care conduc astazi PSD sunt veniti de cativa ani. Cei vizati nu au raspuns acestor atacuri, afirmand doar ca debarcarea lui Nastase nu era in plan.
Nastase crede insa altceva: "Daca conducerea partidului va decide sa-mi retraga sprijinul, sa o faca direct. Sa o faca Geoana, sa o faca Mitrea, sa o faca vicepresedintii, sa o faca Ioan Rus, sa o faca cei pe care in 2000-2001 eu i-am adus in partid". El nu isi pune insa prea multe sperante: "Parerea mea este ca vor incerca sa ma dea afara". Ajuns la acest punct, Nastase a aruncat o amenintare "Daca voi fi dat afara, s-ar putea sa incep un nou proiect politic". Fostul premier crede ca popularitatea sa este in crestere, afir-mand ca in sondajele de opinie a crescut in ultimele luni cu 4-5 procente. Dupa castigarea alegerilor din 2000 Adrian Nastase, desemnat premier, i-a cooptat in echipa sa pe Mircea Geoana si Ioan Rus, dar si pe Miron Mitrea care era insa un vechi si cunoscut militant PSD. Nastase a tinut ieri sa reaminteasca cariera sa politica, dand in aceeasi vreme o replica actualei conduceri care vorbeste de proiecte politice de modernizare.
"In viata politica din Romania, eu am realizat cel putin sapte proiecte politice de modernizare de partide. S-ar putea sa raman in continuare sa scriu carti, pentru ca am inteles de la Mircea Dinescu ca cei care scriu carti in general pierd in alegeri. Sau, asa cum cred, sa pornesc un alt proiect politic". Nastase a sustinut ca nu doreste sa creeze nicio disidenta in PSD, nici sa rupa partidul si nici sa "colonizeze" alt partid. El a spus ca doreste ca, alaturi de conducerea PSD, sa incerce sa intareasca partidul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO