Politică

Nimeni nu depune armele. Gherila continuă

Nimeni nu depune armele. Gherila continuă

Autor: Iulian Anghel

27.01.2012, 00:04 339

Discursul preşedintelui Traian Băsescu a fost primit, cum era de aşteptat, diferit în tabăra puterii şi în cea a opoziţiei. În vreme ce puterea se aşteaptă la "fapte importante" care să fie explicate în timpul imediat următor ("a lăsat să se înţeleagă că vor urma decizii instituţionale importante odată cu reluarea activităţii Parlamentului", a comentat euro­parlamentarul PDL Cristian Preda), opoziţia a amendat discursul, in corpore, ca fiind lipsit de obiect, mai ales în raport cu ceea ce se întâmplă în ţară.

Evoluţiile viitoare sunt imprevizibile, iar o clarificare, cât de mică, ar putea fi adusă la începutul sesiunii parlamentare, săptămâna viitoare. Atunci va fi clar dacă opoziţia intră în grevă parlamentară, dacă membrii din Legislativ ai USL demisionează aşa cum lăsau să se înţeleagă unii dintre membrii Uniunii sau dacă continuă războiul de gherilă.
Un lucru este clar, discursul preşedintelui nu a ajuns până la inimile membrilor opoziţiei. Şi, aşa cum a susţinut în discursul din Parlament de luni preşedintele PNL Crin Antonescu, dacă nu se organizează anticipate, opoziţia rămâne "de partea străzii".
Or, sunt puţin probabile anticipatele, cel puţin aşa cum arată lucrurile la acest moment. Greva parlamentară a opoziţiei nu ar fi decât de ochii lumii sau poate mai precis "de ochii străzii" pentru că în plan practic nu rezolvă nimic. Demisia din Parlament a tuturor membrilor opoziţiei nu înseamnă nici ea decât organizarea unor alegeri parţiale, dar nu generale anticipate.
Anticipatele trec prin cabitelul preşedintelui Băsescu, iar el nu a lăsat deloc să se înţeleagă miercuri că ar avea vreun gând să pună umărul la organizarea lor.
Preşedintele a susţinut ieri împăciuitor ca şi miercuri-seară, la o întâlnire cu delegaţia FMI prezentă la Bucureşti: "Ne asumăm politicile. Nu am spus niciodată că FMI este parte a acestora, pentru că în termeni reali FMI a fost partenerul nostru şi nu a impus nimic. Trebuie să recunosc că FMI a propus uneori alte soluţii. Nu spunem că problemele sociale au fost generate de FMI, sunt responsabilitatea noastră".
Zilele următoare vor clarifica dacă asu­marea este suficientă.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO