Politică

Noul şef de la Agricultură: Guvernul nu va reduce TVA în acest an

Autor: Gabriel Razi

22.02.2012, 14:53 116

TVA va rămâne în acest an la nivelul de 24%, un proiect de reducere pe această linie nefiind luat în considerare de Guvern în contextul turbulenţelor economice actuale din Uniunea Europeană.

"Scăderea TVA nu este pe agenda Guvernului. În condiţiile financiare actuale nu putem vorbi de relaxare fiscală. Nu putem să scădem TVA şi să luăm în considerare majorări de pensii şi salarii", a declarat Stelian Fuia, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Reducerea TVA de la 24% la 10% pentru alimentele de bază este una dintre măsurile cerute de marii producători şi procesatori de alimente de pe piaţa locală. Reprezentanţii patronatelor din industria alimentară au susţinut în mai multe rânduri în ultimii ani că reducerea TVA va duce la diminuare evaziunii fiscale din comerţul cu carne, lapte, ulei, pâine sau din cel cu fructe şi legume dar şi că măsura va apăsa în jos preţurile. Marii producători din industria mezelurilor, a laptelui sau din panificaţie au explicat că unul dintre motivele diminuării consumului cu circa 10% în ultimii doi ani se datorează majorării nivelului TVA. Reducerea TVA la alimentele de bază este o măsură aflată pe lista subiectelor discutate de câţiva ani. La sfârşitul anului 2010 a existat şi un proiect de lege în acest sens, însă acesta nu s-a transformat în lege până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO