Politică

Ofensiva pentru recuperarea datoriei

14.04.2003, 00:00 9

Recuperarea datoriei de 1,7 miliarde de dolari pe care Irakul o are fata de Romania va fi obiectul unor consultari cu SUA. Constiente de dificutatea de a-si recupera banii, din cauza debitelor imense ale Irakului, autoritaile de la Bucuresti ar fi multumite daca firmele romanesti ar participa la procesul de reconstructiei a tarii ca "formula alternativa" de recuperarea datoriei.
Premierul Adrian Nastase a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca un reprezentant al MAE roman va merge la Bagdad iar un consilier al sau va pleca in SUA pentru a examina impreuna cu autoritatile americane aspectul participarii Romaniei la reconstructia Irakului. Ministrul finantelor Mihai Tanasescu care se va afla in aceasta saptamana la Washington va avea consultari pe aceasta tema cu autoritatile americane.
Valoarea totala a datoriilor Irakului se ridica la suma imensa de 383 de miliarde de dolari. Irakul datoreaza, printre altele, 1,7 miliade de dolari Romaniei, 4 miliarde Germaniei, 4 miliarde SUA, 8 miliarde Frantei, 8,5 miliarde Rusiei. Cu un Produs Intern Brut estimat la doar 25 de miliarde de dolari anual (ceva mai mult de jumatate din cel al Romaniei) este clar ca nici un guvern irakian nu-si va putea plati datoria, singura solutie ramanand restructurarea acesteia si participarea creditorilor, in diferite montaje financiare, la reconstructia tarii. Or, SUA si-au anuntat intentia de a exclude tarile care s-au opus razboiului din procesul de reconstructie. Intr-o declaratie ironica, americanii si au sugerat Frantei, Rusiei si Germaniei sa participe, totusi, la reconstructie stergand datoriile Irakului. Franta si Germania au reactionat afirmand ca restucturarea sau stergerea datoriei irakiene poate fi decisaa doar in cadrul Clubului de la Paris - un grup neoficial de guverne din principalele state industrializate creditoare, fondat in 1956.
Mizand pe sprijinul acordat coalitiei antiirakiene, Romania spera sa-si poata recupera banii printr-un acord direct cu Washingtonul dar sansele ca ei sa fie obtinuti in cash sunt aproape zero. "Va trebui sa vedem formule alternative pentru a recupera datoria. (...) Putem sa gasim formule de plata in natura sau sa obtinem anumite concesiuni petroliere pentru firmele noastre in Irak", a spus Adrian Nastase. La sfarsitul saptamanii trecute, premierul s-a intalnit la Palatul Victoria cu o serie de ministri pentru a analiza aceste aspecte. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax, este necesar sa se stabileasca cu administratia americana modalitatile prin care firmele romanesti pot participa la reconstructia economica a Irakului urmand ca, in functie de concluziile consultarilor, sa fie definitivata lista cu sociatatile romanesti care vor fi trimise in Irak.
O declaratie recenta a premierului Poloniei Leszek Miller a pus multa lume pe jar. El a afirmat ca  SUA au invitat doar trei tari - Polonia, Marea Britanie si Australia - la o prima conferinta privind reconstructia Irakului, care va avea loc in curand. Afirmatiile  lui Miller dovedesc ca Romania nu a negociat participarea la etapa postbelica, a declarat vicepresedintele PNL, fostul ministru de Externe Teodor Melescanu: "Nu ne-am fi asteptat ca Executivul sa nu ajunga la o intelegere prealabila, nici macar cu partenerii sai din coalitia militara de dezarmare a Irakului, asupra rolului pe care Romania il va juca in reconstructia acestei tari", a afirmat Melescanu.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO