Politică

Olli Rehn: Romania nu poate concura in UE bazandu-se doar pe costurile mici

14.10.2005, 19:23 15

Performantele economice ale Romaniei s-au bazat in ultima vreme pe avantajele competitive legate de costurile reduse ale fortei de munca, dar aceasta situatie nu este de perspectiva mai ales dupa ce Romania se va integra in UE, sustine comisarul european pentru extindere Olli Rehn.

"Romania are un avantaj economic in Europa, prin faptul ca multe costuri sunt, pentru moment, reduse. Insa Romania nu poate continua sa concureze doar prin faptul ca este o tara ieftina: intotdeauna va exista o tara mai ieftina", a afirmat comisarul.

Rehn s-a aflat ieri la Bucuresti, intr-o ultima vizita de evaluare inainte de aparitia raportului Comisiei Europene privind progresele de aderare ale Romaniei.

Oficialul european a sustinut ca Romania are inca nevoie de o imbunatatire a mediului general de afaceri, desi la capitolul Concurenta s-au facut in ultimul an progrese vizibile. Legat de acest lucru, Rehn a facut si o recomandare oamenilor de afaceri. El i-a vizat mai ales pe investitorii straini care s-ar fi plans ca prudenta manifestata de Guvern in acordarea ajutoarelor de stat ar fi redus din atractivitatea tarii.

Nu acest lucru diminueaza atractivitatea tarii, spune comisarul - dovada, adauga el, este ca fluxurile investitiilor straine au crescut -, ci coruptia, "aceasta plaga care afecteaza competitivitatea Romaniei" si care trebuie combatuta de un sistem juridic eficient. "Un sistem judiciar ineficient si ineficace distruge spiritul antreprenorial si incetineste ritmul investitiilor, determina un grad sporit de imprevizibilitate si compromite drepturile de proprietate", a spus comisarul.

Oficialul european s-a mai referit si la aplicarea corespunzatoare a legislatiei din domeniul concurentei: "Daca legile privind falimentul nu sunt aplicate corespunzator si daca sunt tolerate arieratele, atunci companiile ineficiente continua sa existe pe piata, consumand resurse care ar putea fi folosite mai bine in alte domenii".

Comisarul a subliniat necesitatea ca Romania sa-si puna in valoare potentialul de care dispune prin flexibilizarea economiei si a pietei muncii.

Despre viitorul raport de tara al Comisiei Europene, Rehn a afirmat ca va fi "echilibrat si impartial". Surse guvernamentale au precizat, insa, ca oficialul european va recomanda autoritatilor romane, prin raportul din luna octombrie, sa aplice efectiv legislatia in domeniul judiciar si sa prezinte rezultate concrete prin solutionarea dosarelor de mare coruptie. El va recomanda autoritatilor romane sa reduca durata proceselor in instanta si sa transfere sarcinile administrative de la judecatori la grefieri, solicitand totodata sa i se prezinte cel putin lunar rezultatele anchetelor in cazul dosarelor de coruptie. De asemenea, raportul va remarca si faptul ca salariile au crescut mai mult decat competitivitatea.

Comisarul crede ca Romania a facut progrese semnificative in ultima vreme in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si in domeniul competitiei. Rehn considera ca in domeniul luptei impotriva coruptiei Romania trebuie sa parcurga "si ultimul kilometru" pentru a ajunge la standardele UE.

"Pentru ca Romania sa devina mai atractiva pentru investitorii straini trebuie facute doua lucruri. Trebuie confruntata problema coruptiei si trebuie continuata reforma sistemului judiciar", a afirmat Rehn.

El a recomandat autoritatilor sa aplice efectiv legea in sistemul judiciar, aratand necesitatea reducerii duratei proceselor si transferarea sarcinilor administrative de la judecatori la grefieri, au declarat surse guvernamentale. "Este clar ca in sistemul judiciar si securizarea frontierelor mai sunt necesare eforturi serioase si incurajez autoritatile romane sa rezolve problemele restante pentru a indeplini criteriile de aderare", a spus Rehn.



Romania si Bulgaria, evaluate individual

Comisarul pentru extindere a mai declarat ca institutiile europene vor evalua in mod individual performantele tarilor candidate, Romania si Bulgaria, si ca in cazul in care vor exista intarzieri in unul din aceste state, celalalt nu va avea de suferit. Rehn a adaugat ca Parlamentul European se va mai pronunta inca o data in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei in cursul lunii decembrie. In timpul sesiunii parlamentare din decembrie, raportorul pentru Romania, socialistul francez Pierre Moscovici, va prezenta textul unei noi rezolutii privitoare la parcursul tarii noastre, rezolutie bazata in principal pe apropiatul raport al Comisiei Europene.



"Domnul Business" are incredere in economia romaneasca

Tot ieri, presedintele Confederacy of British Industry - Uniunea patronatelor britanice -, Digby Jones, supranumit in Marea Britanie "Domnul Business", a declarat in cadrul unui interviu acordat ZF ca este convins ca economia romaneasca va fi capabila sa faca fata concurentei de pe Piata Interna dupa integrarea in UE.

"Singurul semn de intrebare se leaga de costurile implementarii reglementarilor comunitare privitoare la protectia mediului", a afirmat Jones.

El considera ca Romania a facut progrese semnificative in domeniul competitiei, cerand chiar ca si unele state europene sa intreprinda reforme in domeniul concurentei.



Companie pentru dezvoltarea programelor de infrastructura

Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a pronuntat ieri pentru constituirea unei companii pentru dezvoltarea programelor de infrastructura care sa gestioneze mai bine fondurile comunitare si sa constituie sursa pentru cofinantarea obligatorie a proiectelor. Contributia partii romane la aceasta companie ar putea fi oferita din sumele provenite din privatizari. "Apreciez ca acest fond va fi corect administrat printr-o companie specializata. Aceasta companie va permite un mai mare grad de absorbtie a fondurilor comunitare alocate unor astfel de proiecte. Vrem ca fondurile din privatizare sa nu fie irosite si sa nu se topeasca in bugetul comun, ci sa aiba o destinatie precisa si usor de identificat", a mai spus Tariceanu. "Dupa aderare Romania trebuie sa aloce ca sume obligatorii pentru cofinantarea proiectelor realizare cu banii UE doua miliarde de euro (2% PIB). Tariceanu a spus, in urma cu o luna, ca TVA ar putea fi majorat pentru ca bugetul sa faca fata acestor cheltuieli. Intre 2007-2009 Romania va primi de la UE 11 miliarde de euro (4% PIB/an).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24