Politică

Opozitia respinge micsorarea pragului electoral la locale propus de PSD

25.02.2004, 00:00 13



PNL, PD si PRM au respins ieri propunerea formulata de partidul de guvernamant de a cobori pragul electoral pentru alegerile locale de la 5% - cum s-a adoptat in Comisia parlamentara de modificare a legilor electorale -, la 3%. PSD spune ca aceasta este o cerere a partidelor extraparlamentare, dar opozitia considera intentia o "manevra" a partidului de guvernamant care ar vrea astfel sa "racoleze" alesii locali ai partidelor mici, dupa ce acestia vor fi intrat in administratie. Purtatotul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz a refuzat ieri sa precizeze din partea caror partide neparlamentare a venit cererea de micsorare a pragului electoral. PUR, partid cotat in sondaje cu 2 - 3% a negat ca ar fi facut o astfel de cerere. URR (Uniunea Pentru Reconstructia Romaniei), partid nou infiintat a cerut public reducerea pragului. Opoziia parlamentara critica insa aceasta masura si spune ca va vota impotriva ei, daca va fi adusa in discutie in comisia de modificare a legilor electorale.



Liderul PD, Traian Basescu a declarat ca PD va vota impotriva pentru "a preveni jocurile cu partidele mici pe care PSD le tot infiinteaza de cateva luni. (...)" Acestea ar fi, in opinia lui Basescu, "partide satelit care actioneaza la comanda primita din Kisseleff (n.r. unul dintre sediile centrale ale PSD)", si ar fi favorizate de pragul de 3%. "Au nevoie de aceste partide mici pentru a-i pune pe liderii lor, mai cunoscuti sau mai putin cunoscuti, sa-i atace pe liderii Aliantei PNL-PD si, eventual, sa rastoarne rezultatul votului in alegerile locale", a adaugat el.



Basescu a explicat ca modificarea pragului electoral la 3% ar face ca, prin eventuale negocieri ulterioare cu partidele mici, sa se ajunga la schimbarea majoritatii in consiliile locale si judetene dupa alegerile locale.



Purtatorul de cuvant al PNL Eugen Nicolaescu a apreciat ca decizia luata initial de Comisia electorala este "buna" si a acuzat PSD ca prin aceasta modificare vrea sa aduca in consilile locale si judetene "mici partide vasale". PRM apreciaza, intr-un comunicat de presa, ca "imperativul cristalizarii unor forte politice puternice si responsabile" exclude in momentul actual orice diminuare a pragului electoral.



Micsorarea pragului electoral a fost invocata luni de liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc. "Analizam foarte serios acest lucru la cererea partidelor extraparlamentare" a spus Hrebenciuc, dand ca exemplu Uniunea pentru Reconstructia Romaniei si PUR. Purtatorul de cuvant al PSD Bogdan Niculescu Duvaz a spus ieri ca problema trebuie discutata de toate partidele reprezentate in Comisia electorala. iulian.anghel@Zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO