Politică

Pana la restructurare, in PSD cuvantul de ordine este prudenta

14.01.2005, 00:00 15

Precedata de opinii contradictorii privind reformarea si innoirea PSD, prima dezbatere dupa alegerile de anul trecut la care au participat, deopotriva, lideri locali si cei din conducerea partidului pare sa fi temperat, cel putin pentru moment, declaratiile belicoase.
Potrivit presedintelui PSD, Adrian Nastase, intalnirea a avut "un final fericit". El explica de ce: "Marian Oprisan si altii au venit cu ideile lor si au plecat cu ideile noastre".
"Ce e povestea asta? Am plecat cu ideile partidului, cu ideea de unitate. Partidul nu este proprietatea nimanui" a replicat ieri Marian Oprisan.
Dupa discutia maraton de miercuri, ieri, liderii locali ai PSD bateau in retragere, ezitand sa mai sustina parerile critice la adresa lui Adrian Nastase si Ion Iliescu, exprimate cu o zi inainte.
De pilda, presedintele Consiliului Judetean Vrancea a refuzat ieri sa precizeze daca mai sunt de actualitate declaratiile facute cu o zi inainte, prin care cerea lui Nastase si Iliescu sa faca un pas inapoi. De asemenea, mai multi lideri de organizatii judetene au facut ieri declaratii in care vorbeau despre nevoia de unitate a partidului.
Marian Oprisan, asemenea presedintelui CJ Teleorman, Liviu Dragnea, a spus insa ca isi asuma, in continuare, documentul semnat de toti cei 19 presedinti de consilii judetene ai PSD, prin care aratau ca este nevoie ca partidul "sa treaca prin purgatoriu" pentru a deveni credibil. In acest document era criticata conducerea PSD si presedintele acestui partid - fara a fi mentionat numele - pentru "erorile" de managemant politic facute mai ales in ultimii doi ani.
Ieri, deputatul Victor Ponta a facut public un nou plan de restructurare a PSD. Potrivit lui Ponta, reforma trebuie sa porneasca de la acceptarea realitatii ca partidul a pierdut alegerile din cauza unui managemant politic ineficient. Solutia propusa de deputatul PSD este intarirea autonomiei filialelor si simplificarea si flexibilizarea mecanismului de conducere al partidului, prin reducerea numarului de functii de conducere. Proiectul politic al lui Victor Ponta nu este singular. In ultimele zile liderii din Ardeal si presedintii CJ au venit cu alte doua propuneri.
Dupa intalnirea de miercuri, Adrian Nastase, care a anuntat recent ca la congresul partidului va candida pentru un nou mandat de presedinte al PSD, a spus ca in fata liderilor locali si-a asumat esecul inregistrat la prezindentiale. A tinut insa sa precizeze ca responsabilitatea nu ii revine in totalitate: "Cu totii am participat la acest proiect". Candidatul PSD pentru Cotroceni a revenit si asupra cauzelor care au dus la pierderea alegerilor. Intre acestea a subliniat limitarea votului pe listele suplimentare. Anume, spune Nastase, alegatori care l-ar fi votat au venit la oras sa-si ingrijeasca copiii si, prin urmare, votul lor nu a putut fi exprimat.
La randul sau, Ion Iliescu - care a facut declaratii separat de Nastase - a refuzat sa precizeze daca va candida la presedintia partidului, desi cu doua zile in urma nu excludea acest lucru. Fostul presedinte considera ca discutiile legate de viitorul lider al PSD reprezinta "o abordare puerila" si "o diversiune politica".
Potrivit unor surse din partid, Ion Iliescu i-ar fi reprosat lui Ioan Rus, lider al filialei Cluj, unul dintre cei care il considera pe fostul presedinte responsabil de trecerea PSD in opozitie, ca nu are autoritatea politica sa il critice pe fostul sef al statului. Marii absenti ai intalnirii din Kisselef au fost Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, cunoscuti drept sustinatori ai lui Iliescu.



Geoana: E loc de mai multa democratie interna
Senatorul Mircea Geoana afirma, intr-un interviu acordat Mediafax, ca in PSD este loc pentru mai multa democratie interna si ca doreste ca impreuna cu alti colegi sa propuna spre dezbatere filialelor o platforma de innoire a partidului care sa fie prezentata la Congres. "Orice alta alternativa care exclude regenerarea si unitatea partidului sau care ar aduce sau readuce in prim-plan idei sau oameni compromisi s-ar putea dovedi catastrofala pentru viitorul politic al PSD", considera Mircea Geoana. Desemnat in campania electorala pentru functia de prim-ministru, in cazul in care partidul ar fi castigat alegerile, Geoana declara ieri ca la innoirea PSD pot contribui, deopotriva, Ion Iliescu si Adrian Nastase, alaturi de alte personalitati ale partidului care ar putea alcatui o conducere colegiala. Fostul ministru de externe comenteaza cauzele care au dus la trecerea PSD in opozitie: "Principala explicatie a insuccesului nostru consta in ezitarile repetate in disocierea transanta a PSD de coruptie la nivel central si local". Geoana enumera, de asemenea, incapacitatea PSD de a-si apropia mediul civic, elitele urbane, tinerii, precum si lipsa masurilor de "curatare si innoire a partidului" inca din 2002. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO