Politică

Parintii vor putea decide cine sunt directorii din scoli si licee. Cum comentati?

Parintii vor putea decide cine sunt directorii din scoli si licee
14.09.2009, 18:05 237

Consiliul de Administratie al scolii sau al liceului va avea inatributie numirea directorului respectivei scoli sau a liceului, vadecide spre ce capitole merg banii de investitii si va propune oparte din programa scolara, afirma Sulfina Barbu

(PD-L), presedintele Comisiei de administratie din CameraDeputatilor, intr-o discutie cu ZF.

Modul de functionare al acestor consilii de administratie esteun prim pas spre descentralizare, pentru ca deciziile vor fi luatein plan local, iar ministerul nu va mai da decat avize pe planurilede achizitii sau la numirea directorilor scolii, explica Barbu.

Principala atributie a Ministerului Educatiei va fi stabilireametodologiei scolare.

Ce va decide Consiliul de Administratie al uneiscoli

In prezent, in consiliile de administratie ale scolilor,liceelor sau gradinitelor predomina reprezentantii cadrelordidactice (mai bine de jumatate dintre membri). Din CA-uri mai facparte contabilul unitatii respective de invatamant, un reprezentantal autoritatilor locale, un reprezentant al parintilor si unul alelevilor. Pe noua lege, care urmeaza sa fie asumata astazi deGuvern, o treime din membrii CA vor fi profesori, o treime parintisi elevi si o treime reprezentanti ai autoritatilor locale. Ei vordecide asupra destinatiei banilor de investitii (daca este maioportun, in functie de inclinatiile elevilor din acea scoala sainvesteasca intr-o sala de sport sau laborator de chimie, depilda). Banii scolilor vor fi virati de minister prin intermediulprimariilor, care vor da doar un aviz asupra acestorcheltuieli.

Directorul scolii, angajat cu contract demanagement

O alta atributie importanta a consiliului de administratie ascolii, care va fi ales in debutul fiecarui an scolar, estedesemnarea directorului unitatii, care va fi angajat in baza unuicontract de management cu Primaria localitatii respective, a maiexplicat Sulfina Barbu.

Inspectoratul scolar, care numeste acum directorii in baza unuiconcurs va da doar un aviz in ceea ce priveste numirea lor.

De asemenea, scolile vor face analiza asupra evolutiei numaruluide elevi si vor propune infiintarea sau desfiintarea unor clase, amai spus Sulfina Barbu.

O atributie importanta a acestor consilii de administratie va fisa decida asupra a 20% din programa scolara.

Pana in prezent, programa era decisa exclusiv de MinisterulEducatiei, fiind optionale doar cateva ore pe saptamana, in vremece limbile straine erau studiate in functie de pregatireaprofesorilor angajati. De acum lucrurile vor sta altfel.

Intr-o zona predominant agricola, unde profesorii si parintiicad de acord ca agricultura poate reprezenta un potential dedezvoltare pentru copii si pentru zona respectiva, atuncipregatirea acestora in domeniul biologiei, zootehniei, chimiei vafi sporita.

Membrii consiliilor de administratie ai scolilor nu vor fiplatiti, spune sindicalistul Aurel Cornea de la Publisind. Potrivitunei ordonante a premierului Emil Boc, membrii consiliilor deadministratie de la stat sunt platiti cu 42 de lei pentru fiecareparticipare la sedinta. Chestiunea platii membrilor CA ramanenecunoscuta pana maine, la asumare, de vreme ce Guvernul urma sadiscute aseara cele 1.570 de amendamente ale parlamentarilor lapachetul de lege privind Educatia. Numarul membrilor consiliilor deadministratie va fi stabilit la nivel local, in functie de numarulelevilor de la scoli.

Descentralizarea merge catre spitale

Dupa descentralizarea scolilor si a politiei locale, un altreilea pas va fi facut catre cea a spitalelor, explica deputatulPD-L. "A fost un program pilot care prevedea descentralizareamanagementului a 18 spitale, dar pentru toate spitalele de taraacest program va intra in functie in 2010", spune Sulfina Barbu. Sila spitale va functiona un consiliu de administratie similar cu celal scolilor, din care vor face parte medici si reprezentanti aiautoritatilor locale. Acest CA va decide asupra aparaturii care vafi achizitionata, asupra numarului de paturi sau asupra sectiilorcare trebuie infiintate. Directorul de spital va fi angajat in bazaunui contract de management de catre Primarie sau ConsiliulJudetean", a mai explicat Barbu.

Ce propune Pactul pe Educatie (ultima variantainainte de discutia de aseara de la Guvern)

  • Invatamantul obligatoriu are 11 clase si urmatoarea structura:o clasa pregatitoare si clasele I-X (patru clase de scoala primara,patru ani de gimnaziu si doi ani de invatamant liceal sauprofesional).
  • Statul acorda 500 de euro la nasterea fiecarui copil pentrueducatie intr-un cont deschis la trezorerie; elevul beneficiaza deacesti bani de la varsta de 14 ani si ii poate folosi pentru a-sicumpara programe de calculator sau carti sau poate sa-si finantezestudiile.
  • In cadrul examenului de bacalaureat se introduce o proba carevizeaza evaluarea competentelor digitale.
  • Proba orala de limba straina de circulatie internationala de labac poate fi echivalata cu diplome obtinute in urma unui examen curecunoastere internationala care sa certifice competentelelingvistice ale elevului.
  • In cazul elevilor din gimnaziu, orele de curs cuprind 60% dediscipline din trunchiul comun, 20% sunt programe diferentiate, iar20% din ore se stabilesc la nivelul scolii.
  • Elevii pot sa nu frecventeze orele de religie; icoanele inscoli raman interzise.
  • Rectorul universitatii sau directorul scolii este persoanadirect responsabila pentru calitatea educatiei furnizate ininstitutie.

Cifrele Ministerului Educatiei

  • 3.373.434 de elevi
  • 300.000 de profesori
  • 17.000 de unitati de invatamant
  • 1.700 de licee si de colegii nationale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO