Politică

PD-L ezita sa aprobe demisia lui Blaga de la sefia filialei Bucuresti

PD-L ezita sa aprobe demisia lui Blaga de la sefia filialei Bucuresti

Vasile Blaga a condus cu succes mai multe campanii electorale ale PD, inclusiv cea in care Traian Basescu a castigat presedintia

25.06.2008, 19:04 17

Inainte de a pierde in fata lui Sorin Oprescu Primaria Generala, Blaga anuntase ca va pleca de la sefia PD-L Bucuresti, daca nu castiga. Ceea ce a si facut.
Pierde Blaga influenta in partid in urma acestui esec, dupa ce a coordonat cu destul succes mai multe campanii electorale ale partidului sau? Si avand aceasta pricepere a sa, nu era mai bine sa ramana in spate?
Fara discutie, spune analistul politic Stelian Tanase.
"Blaga trebuia sa ramana in spatele liniei frontului, ca un general care isi conduce soldatii in batalie. El trebuia sa coordoneze. Dar campania a fost de asa natura, incat in lupta a trebuit sa fie aruncati oamenii cei mai puternici. Liviu Negoita - singurul care il putea bate pe Sorin Oprescu - nu a dorit sa candideze pentru a nu intra sub copita centaurului Basescu. Traian Basescu l-a propus pe Blaga care nu a putut refuza, pentru ca, fiind secretar general si sef al filialei PD-L Bucuresti, trebuia sa propuna un inlocuitor, daca refuza. Or, el nu a gasit niciunul pe masura lui. Aici se observa urmatoarea situatie. Partidele, dar toate partidele, au putini oameni competenti si politic si intelectual, oameni capabili sa sustina o lupta electorala", spune Stelian Tanase.
Cum s-a ajuns aici sau de ce se perpetueaza o astfel de situatie?
Pentru ca oamenii aflati acum in fata - sefi de filiale, de organizatii - promoveaza antiselectia, nu promoveaza o noua generatie de oameni politici de teama sa nu-si piarda functiile, explica Tanase.
Asa se ajunge in situatia in care, in momentul in care se apropie alegerile partidele se uita in propria curte si vad ca nu au oameni buni sa conduca ostilitatile.
Analistul afirma ca aceasta situatie se va vedea dramatic la alegerile din toamna, cand votul va fi uninominal, iar partidele va trebui sa promoveze oameni mediocri, din lipsa de oameni cu vocatie si pregatire.
Daca Blaga si-a inaintat demisia, ("Nimeni din PD-L nu i-a solicitat demisia, ci a fost un gest unilateral de vointa", arata seful partidului, Emil Boc), cazul unui alt candidat, liberalul Ludovic Orban, este diametral opus. Orban, lider si el al filialei Bucuresti a partidului a refuzat o vreme sa demisioneze din aceasta pozitie. In cele din urma el a trebuit sa o paraseasca la presiunea sefului partidului, Calin Popescu-Tariceanu.
Este un semnal ca viitorul lui politic intra intr-un declin? Acum nu, spune Stelian Tanase. Va depinde modul in care va sti sa-si gestioneze actiunile viitoare.
"Orban are o cariera puternica in politica. Dar nu a gestionat bine momentul esecului. Trebuia el sa-si ofere demisia si apoi partidul sa-l roage sa ramana. Pentru ca, pana la urma, pe el l-a scos din joc Oprescu. Altminteri intra in turul al doilea alaturi de Blaga. Sigur ca el are in continuare viitor politic", spune Tanase.
O situatie mai linistita este acum la PSD. Candidatul oficial al partidului, Cristian Diaconescu, a pierdut, dar el nu va deconta politic (este vicepresedinte al partidului) acest esec, pentru ca, pana la urma, nu si-a dorit aceasta competitie.
"Diaconescu nu a fost cel mai bun candidat pentru electorat, dar a fost o solutie de compromis. L-au pus pentru ca ei sa nu se certe rau de tot. (Seful filialei Bucuresti, Marian Vanghelie nu l-a dorit pe Sorin Oprescu drept candidat - n.n.)", spune Stelian Tanase.
In momentul in care si-a anunat demisia de la PD-L Bucuresti, Blaga a anuntat ca il propune in locul sau pe Liviu Negoita, primarul sectorului 3, iar pana ce partidul va gira aceasta mutare va asigura interimatul.
Astfel, saptamana viitoare se va decide un lider interimar al PD-L Bucuresti, care va coordona aceasta filiala impreuna cu ceilalti 6 presedinti ai organizatiilor de sectoare.
Tanase afirma ca Negoita este unul dintre putinii politicieni mai tineri care vor avea o cariera de succes.
"Nu gresim daca ne imaginam ca va deveni presedintele PD (acum PD-L - n.n.)", spune analistul.
Premier intr-un eventual guvern al PD-L? Poate nu. Dar presedinte al PD-L poate da, spune Tanase si adauga: Traian Basescu se gandeste mai degraba pentru functia de premier la Adriean Videanu, dar se uita si la Theodor Stolojan, fost premier in anii '90, in vremea presedintiei lui Ion Iliescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO