Politică

PNG a ajuns in Guvern, iar PRM in conducerea Bucurestiului

PNG a ajuns in Guvern, iar PRM in conducerea Bucurestiului
30.06.2009, 17:16 52

PNG a ajuns in Guvern in urma numirii lui Robert Ionescu (fost viceprimar al Bucurestiului) ca secretar de stat subordonat direct premierului, in vreme ce PRM a intrat la putere in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Cel mai bogat oras al Romaniei, Bucurestiul, ar urma sa fie condus in urma unei sedinte de aseara a CGMB, de PD-L, PRM si PNG, in vreme ce PSD si PNL vor fi in opozitie.
Bugetul propriu al Municipiului Bucuresti ar urma sa fie in 2009, potrivit proiectului de buget votat de consilieri, de 3,9 mld. lei (aproape un miliard de euro), in vreme ce cheltuielile ar urma sa se cifreze la 5,3 mld. lei. In 2008, Bucurestiul a avut venituri de 1,3 mld. euro.
Consiliul General al Municipiului este format din 55 de consilieri. In urma unei intelegeri semnate ieri de PD-L, PRM si PNG, cele trei partide vor avea 30 din cele 55 de voturi in consiliu. Pentru adoptarea deciziilor in cadrul sedintelor de consiliu este nevoie de majoritate simpla, respectiv 50% plus unu, din numarul total de consilieri. Practic, toate deciziile primarului trebuie sa treaca de acest consiliu.
Nu este limpede cat il va ajuta acest lucru pe primarul (independent) Sorin Oprescu care s-a inteles mai bine pana acum cu consilierii liberali si cu cei ai PSD. In trecut, fostul primar al Bucurestiului, actualul presedinte Traian Basescu, se plangea frecvent ca proiectele ii sunt blocate pentru ca majoritatea PSD de atunci ii era ostila.
In urma intelegerii pentru noua majoritate in Consiliu, viceprimarul Robert Ionescu (PNG) a ajuns in Guvern, el fiind numit luni de premierul Emil Boc in functia de presedinte cu rang de secretar de stat al Agentiei Guvernamentale de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala (institutia se ocupa de achizitii pentru armata sau politie).
Dupa cum spune Ionescu, PNG a ajuns acum sa guverneze dupa numirea sa in acest post, iar PRM a intrat in conducerea Bucurestiului, intrucat fotoliul sau de viceprimar urma sa fie atribuit aseara consilierului Victor Teodor Iovici (PRM). PD-L isi va pastra functia de viceprimar detinuta de Mircea Raicu.
Pana inaintea alegerilor europarlamentare, PNG era condus de Gigi Becali care apoi a trecut la PRM, fiind ales europarlamentar pe listele acestui partid. Potrivit lui Ionescu, Becali se va inscrie insa din nou in cursa pentru sefia PNG, la congresul din 18 iulie, si are cele mai mari sanse sa castige.
Protocolul semnat ieri de cele trei partide prevede colaborarea pana in 2012.
 
Cum a "tradat" PRM PSD-ul
Sedinta extraordinara de ieri a CGMB a fost convocata de PSD, PNL si PRM care doreau sa formeze, ele, o noua majoritate in consiliu si sa detroneze PD-L care conducea impreuna cu PNG, aceste doua partide avand insa doar un consilier in plus fata de opozitie. PRM s-a razgandit insa si a trecut in barca PD-L. Si liberalii si social-democratii au atacat furibund noua intelegere. Potrivit lui Doru Giugulea, liderul consilierilor PSD, protocolul semnat arata ca, de fapt, PD-L se intelege mai bine cu PRM in ciuda faptului ca guvernarea este a social-democratilor si a democrat-liberalilor. "PRM s-a dus dupa bani", a sustinut Giugulea.
Acum celor 24 de consilieri PD-L li se vor alatura cei trei ai PRM si trei ai PNG, acestia detinand impreuna 30 din cele 55 de voturi in CGMB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24