Politică

PNL si PD iau startul in cursa electorala pe culoarul de dreapta

PNL si PD iau startul in cursa electorala pe culoarul de dreapta

Boc, Stolojan si Flutur trebuie sa aiba nervii tari

19.06.2007, 18:47 11

PD si PLD si-au format ieri echipele care vor negocia viitorul protocol de colaborare care ar urma sa fie incheiat inainte sau imediat dupa alegerile europarlamentare, programate in toamna.
Semnalul pe care vor sa-l dea cele doua formatiuni este refacerea Aliantei DA, dar fara PNL, dar vor sa si induca sentimentul ca reprezinta singura constructie legitima pe partea dreapta a politicii.
Insa "concurenta" asteapta de dupa colt, PNL demarand la randu-i negocieri cu partide candva importante, dar insignifiante la acest moment - este vorba de PNTCD si de Actiunea Populara, partidul fostului presedinte Emil Constantinescu. PNTCD a disparut de pe prima scena in 2000 si impreuna cu Alianta Populara nu reprezinta mai mult de 1% din intentiile de vot.
Ce sanse au cele doua proiecte politice de a reprezenta singura si veritabila forta politica de dreapta?
Analistii politici cred ca este prea devreme pentru un raspuns, dar crediteaza cu un posibil succes in viitorul imediat alianta dintre PD si PLD. Aceasta s-ar putea concretiza la prima confruntare electorala din acest an, adica la alegerile europene din toamna.
"PD va castiga probabil alegerile din aceasta toamna, insa succesul sau depinde de cat timp va putea beneficia acest partid de efectul Basescu: daca acesta este inalt, atunci si umbra lui democrata va fi mare, daca Basescu pierde, atunci si PD-ul poate ajunge foarte usor la 60%", considera profesorul Daniel Barbu. El vine insa cu exemplul FIDESZ in Ungaria, care a castigat in 2002 alegerile europarlamentare, din postura de partid de opozitie, ca dupa opt luni sa fie infranti din nou de socialisti la alegerile generale. PNL, care acum este creditat in sondaje cu procente intre 7 si 12%, poate ajunge la 20%, considera profesorul Barbu, insa acest lucru va depinde in buna masura si de modul in care partidul va reusi sa absoarba Actiunea Populara si PNTCD.
Analistul politic Stelian Tanase admite la randul sau ca PD-ul este formatiunea avantajata in perspectiva alegerilor generale, insa spune ca trendul pe care se afla acum democratii lui Basescu se va schimba la alegerile locale, unde PSD-ul va castiga, pentru ca este cel mai bine pozitionat administrativ, iar la alegerile parlamentare din toamna lui 2008 principalele partide PNL, PD si PSD vor gravita in jurul aceluiasi scor electoral si deci nu va exista un castigator clar.
Consensul analistilor persista si in ceea ce priveste sansele ca acelea ale PNL si PD sa fie "ajutate" de partidele minore pe care le-au invitat la aliante. Daniel Barbu sustine ca formatiunea lui Stolojan nu are nicio valoare electorala, in timp ce PNTCD si AP reprezinta un handicap enorm pentru PNL care "vorbeste de modernizare si se imbraca in niste haine vetuste". Stelian Tanase spune ca formulele de colaborare propuse de PD si PNL nu pot avea succes, pentru ca sunt in fapt aliante contra naturii: popularii de la PD colaboreaza cu PLD-ul lui Stolojan care spune ca este liberal, in timp ce liberalii lui Tariceanu vor alianta cu PNTCD si AP care sunt crestin-democrati. "Fuziunea prin absorbtie PNL-PNTCD plus AP este o prostie, pentru ca nu aduce nimic, taranistii incap intr-un autobuz, nu au cu ce sa atraga."
Pana la obtinerea de beneficii electorale, democratii si PLD-istii lui Stolojan au pus la punct ieri un plan de discutii, primul punct fiind anularea in instanta a protocolului Aliantei D.A. incheiat intre PNL si PD si incheierea unui protocol de colaborare.
Liderul PLD Theodor Stolojan a precizat intr-o conferinta de presa comuna cu liderii PD ca cele doua partide si-au desemnat cate o echipa care sa negocieze protocolul de colaborare politica si parlamentara.
Din echipa PD fac parte secretarul general Vasile Blaga, vicepresedintele Cezar Preda si senatorul Radu Berceanu. In echipa PLD sunt presedintele executiv, Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Reprezentantilor Nationali al PLD, Valeriu Stoica, si vicepresedintele Florin Popescu.
Presedintele democrat Emil Boc a explicat ieri ca protocolul dintre PNL-PD trebuie sa fie desfiintat juridic, inainte de incheierea celui nou, pentru ca, potrivit Legii partidelor politice, "nu pot exista doua aliante politice in acelasi timp". El a mai spus ca forma concreta a protocolului PD-PLD va fi decisa "in preajma sau dupa alegerile europarlamentare".
Boc a mentionat ca, in redactarea protocolului PD-PLD se va porni de la documentul similar PNL-PD, care va fi corectat, pornind de la "experienta" colaborarii dintre liberali si democrati. Liderii celor doua formatiuni vor avea intalniri bilunare pentru a pune la punct chestiunile curente ale colaborarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO