Politică

PNTCD propune lansarea de obligatiuni municipale la Bucuresti

20.04.2004, 00:00 13



In pofida valorilor limitate, emisiunile de obligatiuni municipale incep sa-si faca loc ca un nou mijloc de finantare a proiectelor administratiei publice locale. Gheata a fost sparta in 2001 de catre Primaria Predeal, care a lansat prima emisiune de titluri municipale, urmata la scurt timp de Primaria Mangalia. Au urmat apoi municipalitatile din Zalau, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Breaza, Bacau, Sebes, Targu-Mures, Oradea, Timisoara. Valorile emisiunilor de obligatiuni sunt inca modeste, pe de o parte din cauza faptului ca acest tip de finantare este mai putin cunoscut si, ca urmare primariile care au apelat la acest mijloc de finantare s-au aratat precaute, iar, pe de alta parte din cauza limitarii bugetare a oraselor mai mici. Potrivit legislatiei, imprumutul contractat nu poate depasi limita de 20% din totalul veniturilor curente ale bugetelor locale.



Pentru prima data acest tip de finantare a unor proiecte ale administratiei locale este luat in calcul si la Bucuresti, insa nu ca un mijloc de finantare a unor proiecte de investitii sau infrastructura, precum municipalitatile care au apelat deja la acest instrument de finantare, ci pentru sustinerea unor proiecte sociale. Presedintele PNTCD, Victor Ciorbea, candidat al acestui partid la Primaria Capitalei a lansat ieri un ambitios program electoral, pentru a carui finantare a spus ca va apela nu numai la fondurile bugetare si taxele locale, ci si la lansarea unei emisiuni de obligatiuni municipale. Victor Ciorbea a afirmat ca in 1996, cand a fost ales primar al Capitalei, intentiona sa apeleze la acest tip de finantare pentru unele dintre proiectele municipalitatii si spune ca a primit chiar o oferta din partea bancii de investitii Marril Lynch. Insa, Ciobea sustine ca initiativa sa a fost blocata, la vremea respectiva de catre Ministerul Finantelor. Presedintele PNTCD candideaza din nou pentru Primaria Capitalei si promite - asa cum a facut si in 1996 - gratuitate pe transportul in comun pentru pensionari, elevi, studenti si furnizarea gratuita a caldurii pentru pensionari. Pe de alta parte, Victor Ciorbea a spus ca PNTCD nu si-a stabilit inca politica de aliante in perspectiva alegerilor locale (turul doi) si a alegerilor generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels