Politică externă

Afacerea Eurostat, o piatra de moara de gatul Comisiei Europene

26.09.2003, 00:00 14



Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a fost obligat sa dea socoteala ieri in fata parlamentarilor europeni de scandalurile de coruptie in care este implicat Eurostat - Oficiul pentru Statistica al Comisiei - o afacere in care sunt incriminati trei comisari europeni - Pedro Solbes (comisar pentru afaceri economice si monetare care raspunde direct de activitatea Eurostat), Neil Kinnock (comisar pentru reforma administrativa) si Michaele Schreyer( comisar pentru buget).



Audierea lui Prodi intervine dupa divulgarea, miercuri seara, a trei rapoarte de ancheta asupra Eurostat care s-ar putea sa se dovedeasca foarte jenante pentru Comisie, si mai ales pentru comisarul Pedro Solbes. Afacerea Eurostat dateaza din 1999 - dar exista suspiciunea ca ea s-a derulat si dupa aceasta data - in timpul precedentei comisii conduse de luxemburghezul Jacques Santer. Directorul Eurostat, Yves Franchet si adjunctul sau sunt auzati ca au pus la punct un sistem "cu dubla compatibilitate" - prin care aproape un milion de euro au trecut din conturile Comisiei in conturi private, - dar si de faptul ca au avut afaceri ilegale cu firme private. Potrivit DPA, un raport al Oficiului de Lupta Antifrauda, dezvaluit partial miercuri seara confirma faptul ca ca directorul general al Eurostat era si director al unei firme private pentru informatii economice, CESD-Communautaire, incepand din noiembrie 1994. Firma a primit, prin intermediul Eurostat contracte in valoare de 36,32 milioane de dolari intre 1996 si 2001, iar 4,82 milioane de dolari au disparut, precizeaza OLAF. Yves Franchet a fost demis de prodi, in primavara, dupa izbucnirea scandalului. Un raport de audit intern al Comisiei indica cu ceva vreme in urma ca "nu a fost descoperita nici o proba" care sa indice ca afacerile derulate de Franchet au continuat si dupa 1999. Drept urmare, Comisia afirma ca nu i se pot reprosa lucruri care s-au intamplat inainte de a-si incepe mandatul. Cativa eurodeputati membri ai Comisiei parlamentare de control bugetar (Cocobu) au primit miercuri seara trei rapoarte de audit "confidentiale" ale Comisiei, dar au avut voie sa le consulte doar cateva ore intr-o sala securizata. Inainte de a avea acees la documente eurodeputatii a trebuit sa semneze o declaratie solemna prin care se angajau sa nu divulge informatiile continute de documente.



Prodi s-a intalnit ieri cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European si cu membrii Comisiei bugetare, dar reuniunea s-a desfasurat cu usile inchise. Prodi, care a fost numit la conducerea Comisiei in 1999, a promis "toleranta zero" fata de frauda si coruptie, dupa ce Comisia lui Jacques Santer a fost obligata sa-si dea demisia in ansamblu din cauza ca Edith Cresson, comisarul pentru educatie, a fost acuzata de coruptie si nepotism.



Surse din cadrul UE afirma ca toti comisarii din actuala Comisie au decis sa faca front comun impotriva acuzatiilor, in conditiile in care mai multi europarlamentari liberali au cerut demiterea celor trei comisari presupusi vinovati, iar altii au evocat chiar demiterea Comisiei in ansamblu.



Potrivit BBC, in 2001, Eurostat avea 700 de angajati si un buget de 141 de milioane de euro. Actuala Comisie isi incheie mandatul la sfarsitul lui 2004.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24