Politică externă

Amnistie pentru emigrantii din Spania

08.02.2005, 00:00 21

800.000 de emigranti aflati ilegal in Spania, care nu au documente care sa le ateste dreptul la sedere sau  dreptul la munca in aceasta tara au fost amnistiati gratie unei decizii a guvernului de la Madrid, care a intrat de ieri in vigoare.
Decizia, care a fost anuntata cu mai multe luni in uma de catre guvernul socialist al lui Jose Luis Rodrigo Zapatero, este o incercare a autoritatilor spaniole de a gasi o solutie la criza pe care a determinat-o numarul tot mai mare de imigranti.
De saptamani intregi, zeci de mii de emigranti au facut cozi la ambasadele si la consulatele de pe intreg teritoriul tarii pentru a-si pune la punct documentele. In urmatoarele trei luni, acestia iti pot depune formularele de inregistrare. Mai precis, orice cetatean strain care demonstreaza ca este in posesia unui contract de munca valabil sase luni, care este inregistrat la oficiile specializate ale primariilor, si care in plus dovedeste ca plateste pentru aceasta perioada si impozitele sociale, poate deveni rezident spaniol. Asta inseamna ca in timp poate obtine dreptul de a munci si de a trai in Spania, ca cetatean al acestei tari.
Guvernul spaniol sustine ca astfel poate afla numarul real al emigrantilor. In acelasi timp, autoritatile de la Madrid sunt in masura sa spere ca va iesi la iveala o contributie importanta la plata taxelor si a impozitelor, care acum aduce beneficii doar pietei negre.
Estimativ, numarul emigrantilor ilegali din aceasta tara este apreciat la circa 1 milion de persoane. Muncesc la negru, nu platesc taxe si, astfel, devin cea mai vulnerabila patura a societatii spaniole. Cei mai multi dintre ei muncesc in doua ramuri ale economiei - agricultura si constructii.
Exista si reticente serioase in privinta amnistierii decise de guvern. De pilda, cei care sunt cuprinsi in contractele din agricultura sustin ca au putine sanse sa-si legalizeze sederea in Spania, in onditiile in care vremea rea din aceasta iarna a redus durata celor mai multe dintre contracte de la sase luni la doar trei luni.



In Marea Britanie se inaspresc conditiile pentru emigranti
Marea Britanie trebuie sa-si insuseasca un sistem care sa-i permita sa accepte imigrantii de care "tara are nevoie", pastrand, in acelasi timp, un "control strict" al frontierelor, a declarat premierul Tony Blair.
"Trebuie sa avem o serie de reguli care sa autorizeze primirea oamenilor de care tara are nevoie, insa este nevoie de un control strict, care sa functioneze cu adevarat", a declarat premierul britanic, intr-un interviu acordat BBC, in ajunul lansarii reformei emigratiei.
"Este important sa instituim controale stricte, care sa functioneze, ceea ce inseamna ca trebuie sa-i primim pe adevaratii refugiati, trebuie sa permitem intrarea in tara a oamenilor de care tara are nevoie, care pot contribui la economia noastra, insa nu vom permite abuzuri", a spus Tony Blair.
"Reducerea sau sporirea (numarului de imigranti primiti in fiecare an - n.r.) depinde de necesitatile tarii", a adaugat Tony Blair, raspunzand unei intrebari referitoare la amploarea fenomenului imigratiei in Marea Britanie, care primeste intre 140.000 si 150.000 de noi imigranti anual.
"Nu cred ca trebuie sa stabilim un numar in mod arbitrar", a precizat el. "Nu sunt de acord cu propunerea conservatorilor de stabilire a unor cote", a adaugat seful Executivului de la Londra.
Ministrul britanic de Interne, Charles Clarke, urma sa prezinte ieri o reforma a sistemului de emigrare in Marea Britanie, care ar urma sa permita instalarea in aceasta tara a "celor care au competente" si care "contribuie la economia" tarii, indepartandu-i, totodata, pe cei care reprezinta "o povara pentru societate".
Aceasta compartimentare a nevoilor "economice" ale britanicilor de a accepta forta de munca straina a fost perceputa ca o limitare a numarului considerat prea mare de emigranti care sunt atrasi anual de aceasta tara. De aceasta data, masurile anuntate au fost primite cu mai multa ingaduinta de catre opozitia conservatoare, ca si de presa britanica. Mai multe ziare londoneze de ieri afirmau ca, in sfarsit, si guvernul Blair si-a dat seama ca sistemul acordarii vizelor cu permis de munca este dominat de haos. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO