Politică externă

Blair a renuntat la referendumul euro

21.01.2003, 00:00 10

Premierul britanic, Tony Blair, a renuntat la organizarea in cursul acestui an a unui referendum privind aderarea Marii Britanii la moneda unica europeana, chiar daca rezultatul testelor de convergenta economica, asteptat in luna iunie, urmeaza sa fie pozitiv, conform cotidianului The Independent.
Financial Times (FT) a publicat un sondaj care arata ca marii patroni britanici sunt, in majoritate, ostili monedei unice, spre deosebire de anul 1997, cand 70% dintre acestia se declarau favorabili. Reticenta britanicilor si riscurile declansarii, in primavara, a unui razboi in Irak l-au determinat pe seful Guvernului britanic sa amane acest referendum cel putin cu un an, potrivit The Independent, care citeaza surse din anturajul lui Blair.
Premierul, care a facut din adoptarea monedei unice unul dintre principalele obiective ale celui de-al doilea mandat al sau, doreste, totusi, organizarea unei consultari populare inaintea incheierii actualei legislaturi, adica pana in 2006, potrivit ziarului citat.
Ministrul de Finante, Gordon Brown, are sarcina de a anunta, pana la 7 iunie, daca aderarea la euro este in interesul economiei britanice, in functie de rzultatul celor cinci teste de convergenta definite in octombrie 1997. Blair a promis sa-i consulte pe britanici, printr-un referendum, in cazul in care rezultatele vor fi pozitive.
Potrivit unui studiu al Institutului MORI, in cadrul caruia au fost chestionati 164 de presedinti sau directori generali ai unora dintre cele mai mari societati din tara, 50% "nu sustin principiul aderarii britanice" la euro, fata de 42 de procente care au o parere contrara.
Este pentru prima data cand majoritatea marilor patroni se declara ostili monedei unice, de la inceputul organizarii acestor sondaje anuale, in 1997, subliniaza FT. Aproape 70% dintre acestia erau, la momentul respectiv, in favoarea introducerii monedei unice europene. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24