Politică externă

Cancelariile lumii iau pozitie

21.03.2003, 00:00 13

Cancelariile din intreaga lume au luat, imediat, pozitie fata de atacul militar.
MOSCOVA. Vladimir Putin: "Razboiul este o grava eroare politica".
PARIS. Adunarea Nationala franceza a decis sa isi suspende sedinta de ieri dimineata, exprimandu-si in acest fel dezaprobarea fata de atacurile de la Bagdad. Purtatrorul de cuvA„snt al ministerului Afacerilor Sttraine a declarat ca Franta spera ca populatia civila  a Irakului va fi protejata.
BEIJING. "Cerem tarilor interesate sa puna capat actiunii militare si sa revina pe calea cea dreapta", a afirmat Kong Quan, purtator de cuvA„snt al ministerului chinez de Externe, adaugand ca "actiunea militara impotriva Irakului reprezinta o incalcare a Cartei Natiunilor Unite".
BERLIN. Cancelarul federal Gerhard Schroeder: "Razboiul este intotdeauna esecul politicii". Guvernul german si-a exprimat, A‚"ingrijorarea si consternarea" fata declansarea razboiului.
BRUXELLES. Premierul belgian Guy Verhofstadt a deplans lansarea operatiunilor de razboi din Irak si a condamnat "renuntarea la ordinea juridica internationala".
BRUXELLES. "Operatiunile din Irak nu implica NATO. Ne aflam intr-o pozitie de consultari, nu de actiune", a declarat un responsabil al Aliantei.
STRASBOURG. Consiliul Europei a cerut tuturor guvernelor din tarile care iau parte la operatiunile militare impotriva Irakului "sa depuna toate eforturile pentru a cruta populatia civila si pentru a respecta dreptul umanitar international".
LISABONA. "In acest moment dificil, Portugalia isi reafirma sprijinul pentru aliatii sai, cu care impartaseste valorile libertatii si democratiei", a declarat premierul portughez, Jose Manuel Durao Barroso el.
HAGA. "Olanda sprijina politic actiunea in curs de desfasurare impotriva lui Saddam Hussein. ", a declarat premierul olandez, Jan Peter Balkenende
STOCKHOLM. Premierul suedez, Goeran Persson, a afirmat ca lansarea operatiunilor americane in Irak reprezinta o A‚"incalcare a dreptului international".
ROMA. Dezarmarea Irakului prin forta este "o necesitate tragica", a declarat ministrul italian de Externe, Franco Frattini.
TOKYO. Japonia sustine atacul lansat de Statele Unite impotriva Irakului, a declarat primul-ministru japonez, Junichiro Koizumi.
CAIRO. "Este o zi trista pentru toti arabii", a declarat secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, adaugA„snd ca razboiul declansat in Irak "va distruge totul".
Majoritatea tarilor din Estul Europei si-a declarat sustinerea fata de SUA.
LOS ANGELES: Razboiul a dat peste cap si festivitatea Oscarurilor. Actorul Will Smits a declarat ca, in semn de protest, nu va participa la decernarea premiilor Academiei Americane de Film. A fost suprimata si traditionala defilare a  starurilor pe covorul rosu. Investitia de  41 de milioane de dolari pe care Academie a facut-o in ceremonie este compromisa deoarece fastul este incompatibil cu imaginile soldatilor angajati in lupta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24