Politică externă

CE intareste supravegherea sistemului financiar european

CE intareste supravegherea sistemului financiar european
24.09.2009, 00:00 84

Propunerile Comisiei au drept scop identificarea din timp ariscurilor din sistemul financiar si impiedicarea aparitiei uneinoi crize, asa cum s-a intamplat in urma cu un an. Drept pentrucare noile legi impun reguli comune pentru banci, asiguratori sipensiile ocupationale din blocul comunitar.

"Pietele financiare sunt europene si globale, nu rationale.Supravegherea lor trebuie sa fie europeana si globala. Scopulnostru este sa protejam platitorii de taxe europeni de la repetareaevenimentelor din toamna lui 2008, cand guvernele au fost nevoitesa pompeze miliarde de euro in banci", a declarat ieri presedinteleComisiei Europene Jose Manuel Barroso.

El a adaugat ca modelul european poate sa inspire unul mondial,de aceea il va aduce in discutie la summit-ul G20, care incepeastazi la Pittsburgh. Summit-ul din orasul american, unde se vorreuni lideri celor mai importante 20 de state ale lumii si alprincipalelor economii emergente, isi propune sa transeze problemeprecum cea a bonusurilor bancherilor.

"Acest pachet reprezinta o actiune rapida si substantiala aComisiei pentru a remedia sistemul de supraveghere al sectoruluifinanciar si va ajuta la prevenirea unor viitoare crize", adeclarat comisarul european pentru piata interna, CharlieMcCreevy.

Supraveghere macro si micro

Comisia Europeana a anuntat infiintarea unui Consiliu Europeande Risc Sistemic (ESRB), care sa monitorizeze riscurile dinsistemul financiar la nivel "macro". ESRB va furniza alerte sirecomandari statelor membre ale UE pentru a evita posibilelecrize.

La nivel "micro", Sistemul European de Supraveghetori Financiari(ESFS) va supraveghea individual institutiile financiare. ESFS vafi compus din supraveghetori nationali si trei autoritati desupraveghere: Autoritatea Europeana pentru sistemul bancar,Autoritatea Europeana pentru asigurari si pensii ocupationale siAutoritatea pentru valori mobiliare si piete.

Cele trei noi autoritati vor prelua prerogativele comisiilorexistente in prezent, care au numai rol de consultanta, anume:Comitetul European pentru supraveghere bancara, Comitetul pentruasigurari si pensii ocupationale si Comitetul European alReglementatorilor de Valori Mobiliare.

Cum va functiona sistemul?

ESRB va putea oferi recomandari si alerte statelor europene sicelor trei autoritati de supraveghere, care trebuie sa se supuna.Mecanismul va functiona sub auspiciile conducerii Bancii CentraleEuropene, al bancilor nationale, al autoritatilor de supravegheresi al supraveghetorilor nationali.

Noul sistem de supraveghere financiara va promova principiul"responsabilitatii fiscale" si de aceea cele trei noi autoritativor face numai recomandari si nu vor interveni in treburile interneale statelor.

Propunerile Comisiei au fost aprobate de Consiliul European dinluna iunie si a fost rezultatul muncii unui grup de expertimandatat de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso sicondus de fostul director la Fondul Monetar International Jacquesde Laroisiere.

Marea Britanie este sceptica in a ceda din puterile saleBruxellesului, relateaza BBC, care scrie ca Londra il va propune peguvernatorul Bancii Angliei Mervin King la sefia noului mecanismpentru a "avea un om in interior". Oficiali ai Bancii Angliei audeclarat ca negocierile au fost incorecte si este inca foartedevreme sa se discute despre o forma finala a supraveghetorilorpaneuropeni.

Propunerile CE trebuie sa fie adoptate de guvernele celor 27 destate membre ale UE si de Parlamentul European inainte de a intrain vigoare.

Ce presupune noul sistem adoptat de ComisiaEuropeana

  • Infiintarea unui Consiliu European de Risc Sistemic (ESRB),care sa monitorizeze riscurile din sistemul financiar la nivel"macro".
  • ESRB va furniza alerte si recomandari statelor membre ale UEpentru a evita posibilele crize.
  • Un Sistem European de Supraveghetori Financiari (ESFS), care vasupraveghea individual institutiile financiare.
  • ESFS va fi compus din supraveghetori nationali si treiautoritati de supraveghere: Autoritatea Europeana pentru sistemulbancar, Autoritatea Europeana pentru asigurari si pensiiocupationale si Autoritatea pentru valori mobiliare si piete.
  • Cele trei autoritati vor face recomandari statelor membre aleUE, care trebuie sa se supuna.
  • La conducerea ESRB vor fi sefii Bancii Centrale Europene, albancilor nationale, al autoritatilor de supraveghere si alsupraveghetorilor nationali.
AFACERI DE LA ZERO