Politică externă

Cea mai grea saptamana pentru Barroso: audierile in PE

08.09.2009, 17:49 9

La inceputul saptamanii, Barroso a obtinut sprijinuleuroscepticilor din grupul Conservatorilor si ReformistilorEuropeni (CRE), care reprezinta 54 din totalul de 736 deeurodeputati.

Acest sprijin a fost considerat de presa de la Bruxellesstanjenitor, avand in vedere numarul mic al sustinatorilor.Audierile au continuat ieri pentru Barroso cu Grupul PopularilorEuropeni (PPE), cel mai mare grup din PE. Astazi, interlocutoriivor fi socialistii, liberalii si Verzii.

Eurodeputatii vor decide apoi maine daca vor organiza saptamanaviitoare votul de incredere pentru Barroso. Presedintele Comisieiare deja sustinerea liderilor celor 27 de state membre al UE pentrua conduce inca cinci ani Executivul european.

Daca sprijinul liderilor europeni a fost usor de obtinut,Barroso intampina dificultati in PE. Socialistii si Verzii l-aucriticat pe acesta ca a fost prea liberal in cei cinci ani demandat.

Jose Manuel Barroso, fost premier de centru-dreapta alPortugaliei, si-a prezentat saptamana trecuta programul politicpentru urmatorii cinci ani pe care vrea sa-i petreaca in frunteaComisiei Europene.

Programul a fost elaborat in concordanta cu "tema de vacanta" pecare socialistii europeni i-au dat-o, si anume sa promovezepolitici de stanga.

Un plan ambitios

Astfel, intr-un document de 41 de pagini, Barroso a pledatpentru o "Europa ambitioasa si sociala".

"Astazi, prioritatea este sa continuam sustinerea cererii si saoprim cresterea somajului. Nu vom tolera ca drepturile socialefundamentale, cum ar fi dreptul la asociere sau dreptul la greva,esentiale pentru modelul social european, sa fie amenintate",adauga Barroso.

Presedintele CE a abordat si problema deficiturilor bugetaremari pe fondul crizei financiare. Jose Manuel Barroso sutine ca"trebuie gasit momentul potrivit pentru corectarea deficiturilormari", care va lua ceva timp. Potrivit Tratatului de la Maastricht,semnat in 1992, statele UE nu au voie sa aiba deficite bugetare maimari de 3% din PIB.

Barroso mai promite crearea unei Agende Europene Digitale(European Digital Agenda) pentru a promova proiectele importante deinvestitii, dar si securitatea energetica prin dezvoltarea unorsurse de energie regenerabile in contextul schimbarii globale. Oalta promisiune a sefului Comisiei Europene (CE) este dezvoltareaunui program educational "Tineri in miscare" (Youth on the Move),un program pentru studenti, care sa le permita tinerilor sa-sipetreaca o parte din studentime in alte state membre al UE.

De asemenea, Barroso doreste imbunatatirea comunicarii intreComisia Europeana si Parlamentul European.

In privinta extinderii Uniunii Europene, Barroso este de parereca este nevoie de o pauza. Pe lista Uniunii pentru extindere seafla Croatia. Macedonia si, de 50 de ani, Turcia.

"Extinderea nu este un proces infinit", este de parere Barroso,care a apreciat in schimb proiectele de colaborare cu statelevecine, precum Parteneriatul Estic sau Uniunea Mediterana.

Premierul francez, intrusul din planurile luiBarroso

In timp ce Barroso se chinuie sa-i convinga pe eurodeputati camai merita un mandat la Comisie, presa de la Paris este de parereca premierul francez Franois Fillon vizeaza presedintia CE incazul unui esec al lui Barroso.

Desi reprezentantii Comisiei spun ca acestea sunt "purespeculatii", un oficial francez a declarat ca Fillon se bazeaza peun esec al lui Barroso, care e putin probabil, avand in vedere caare 70% sanse sa primeasca acceptul Parlamentului European.

Barroso este insa singurul candidat la presedintia CE, iarpresedintele francez Nicolas Sarkozy si-a declarat sprijinul pentruacesta.

Interesul lui Fillon pentru CE a fost adus in discutie inca dinluna martie de catre Jean-Pierre Jouyet, un apropiat de-al luiSarkozy, si cunoscut ca omul cheie al presedintiei franceze a UE(iulie-decembrie 2008).

Cu ce vrea Barroso sa impresioneze ParlamentulEuropean

  • lupta impotriva somajului
  • corectarea deficiturilor bugetare mari din UE
  • securitatea energetica si folosirea energiei regenerabilepentru a lupta impotriva incalzirii globale
  • comunicare mai buna a Comisiei cu mass-media
  • ajungerea la o comunicare buna intre Comisia Europeana siParlamentul European
  • o pauza in extinderea UE
  • o Agenda Europeana Digitala pentru promovarea proiectelorimportante de investitii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO