Politică externă

Chisinaul cere asistenta UE in conflictul cu Moscova

17.01.2006, 20:58 14

Republica Moldova a cerut asistenta Uniunii Europene in negocierile desfasurate cu compania rusa Gazprom, dupa ce furnizarea de combustibil catre aceasta tara a fost intrerupta la inceputul anului.

Inca de la inceputul anului, Rusia a incercat sa-si redimensioneze pozitia fata de Ucraina si Moldova, prin impunerea, artificiala spun unii analisti, a unui pret mult mai mare pentru gazele pe care le livra acestora. Moscova si Kievul au ajuns la un compromis asupra pretului, insa ucrainenii au platit politic pretul gazelor prin demiterea in Parlament a cabinetului condus de Iuri Ehanurov. Republica Moldova incearca la randul ei sa amortizeze astazi un conflict similar cu Moscova pentru stabilirea pretului la gaze si reluarea livrarii combustibilului, intrerupta la inceputul acestui an.

"Solicitam participarea unor experti europeni la negocieri", a de-clarat luni Eugen Carpov, seful misiunii Republicii Moldova la Bruxelles, dupa ce trei runde de negocieri intre Moscova si Chisinau s-au incheiat fara niciun rezultat. Rusii au propus 160 de dolari pentru 1.000 metri cubi de gaze naturale, dublu fata de pretul platit de Republica Moldova pana la sfarsitul anului 2005. Gazprom a intrerupt livarile catre Republica Moldova la

1 ianuarie, obligand Chisinaul sa apeleze la Ucraina, insa acest lucru nu poate fi decat o solutie temporara, a explicat Carpov.

"In cercurile guvernamentale si de afaceri ruse se desfasoara o campanie ce urmareste ca Republica Moldova sa-si schimbe politica de apropiere fata de UE si NATO", a declarat Carpov. Relatiile dintre cele doua state sunt complicate din cauza conflictului din 1992 legat de Transnistria, republica autoproclamata rusofona din Republica Moldova. "Este o politica nedreapta ca Gazprom sa fie folosit ca mijloc de presiune asupra politicii altor tari", a adaugat Carpov.

Intreruperea de catre Rusia a alimentarii cu gaze naturale a Republicii Moldova a fost dezaprobata "categoric" de Marianne Mikko, presedintele Delegatiei Comisiei de Cooperare parlamentara Republica Moldova - Uniunea Europeana. Mikko si-a exprimat speranta ca presedintia austriaca a UE se va implica pentru solutionarea acestei probleme. "Dezaprob categoric folosirea presiunii economice si politice. Diferendele aparute intre state trebuie solutionate la nivel politic, in timp ce intreprinderile trebuie sa foloseasca exclusiv mijloace economice pentru atingerea scopurilor lor. Intr-o lume civilizata, Gazprom trebuie sa se conduca dupa principii umanitare si nu ar fi trebuit sa recurga la metode de extorcare atat de brutale", se arata intr-o declaratie emisa de oficialul european.

Conflictul dintre Moscova si Kiev s-a transportat intr-o noua dimensiune, acum cele doua state isi disputa un far, despre care ambele state spun ca este un obiectiv militar strategic.

Flota rusa a Marii Negre a anuntat ieri ca un grup de indivizi neidentificati a incercat sa patrunda intr-una dintre locatiile sale de pe coasta ucraineana, dupa ce, saptamana trecuta, a denuntat "capturarea" unui far de catre autoritatile ucrainene. "Un grup de indivizi neidentificati s-a apropiat de locatie la ora 8.50, ora Moscovei, (7.50, ora Romaniei), la bordul unui automobil marca Moskvici", a anuntat serviciul hidrografic al Flotei Marii Negre, citat de agentia rusa ITAR-TASS. "Dupa ce a filmat statia cu ajutorul unei camere video, unul dintre barbati a incercat sa patrunda in perimetrul ei sarind peste gard, tentativa impiedicata de agentii de securitate", a adaugat sursa. Comandamentul Marinei de razboi ruse a ordonat, sambata, Flotei Marii Negre, cu baza in Crimeea, sa preia controlul asupra farului din Ialta, obiect de disputa intre Moscova si Kiev incepand de saptamana trecuta. Prezenta Flotei ruse a Marii Negre in Ucraina este reglementata de un acord incheiat in 1997 intre cele doua parti, interpretat insa in mod diferit. Conform Kievului, "acordurile de baza care reglementeaza stationarea temporara a Flotei Marii Negre pe teritoriul Ucrainei nu include instalatiile hidrografice si de coordonare a navigatiei". In ceea ce o priveste, partea rusa afirma contrariul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO