Politică externă

Cine este cel mai cumplit terorist din istorie

Cine este cel mai cumplit terorist din istorie

Irakienii se uitau ieri la o fotografie difuzată de mass-media care ar fi reprezentat chipul lui Bin Laden ucis. Ulterior s-a dovedit un trucaj

Autor: Iulian Anghel, Livadariu Andreea

02.05.2011, 23:32 684

Osama bin Laden provenea dintr-o familie bună şi foarte bogată Afost iniţiat în tezele islamiste în Siria şi s-a făcut cunoscut înlupta împotriva sovieticilor în Afganistan, înainte de a fi ajunsteroristul numărul unu mondial.

Şi-a construit reţeaua în jurul acţiunilor teroriste, dar bazată şipe propria carismă.

Născut în 1957 la Ryiad (Arabia Saudită), ar fi putut să ducă oviaţă plină de lux, aşa cum au făcut-o fraţii şi verişorii săi,educaţi în Marea Britanie şi în Statele Unite. Tatăl său, imigrantdin Hadrmouth, regiunea cea mai săracă a Yemenului, a ajuns prinmunca lui foarte bogat, a avut legături foarte strânse cu familiaregală saudită, căreia, în calitate de constructor, i-a ridicat maimulte palate.

Osama avea 10 ani când tatăl său a murit. I-a păstrat dreptamintire dragostea pentru plimbările călare prin deşert, mersul cupicioarele goale prin nisipul fierbinte şi rugăciunilecotidiene.

Mama lui Osama, o siriancă din Latkie, nu a fost decât una dintrenumeroasele tinere care au împărţit patul cu Mohammed, tatăl lui.Acesta a repudiat-o după un an şi, cum era obiceiul, a remăritat-ocu unul dintre adjuncţii săi.

Osama a urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ launiversitatea King Abdul Aziz din Djeddah, unde a avut şi primelecontacte, în 1973, cu grupări islamiste.

După invazia sovietică din Afganistan, el s-a alăturat jihadului, omişcare foarte populară în ţările din Golf. Osama bin Laden s-aocupat cu reţeaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani,pentru care a strâns fonduri. S-a instalat la baza pakistaneză aluptătorilor antisovietici din Peshawar, iar, în aceeaşi perioadă,l-a cunoscut şi pe cel ce avea să-i devină mentor, palestinianulAbdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistenţeiîmpotriva trupelor sovietice.

În Pakistan, bin Laden a realizat o bază de date a voluntarilorcare se îndreptau spre Afganistan, care au ajuns ulterior săformeze organizaţia Al-Qaeda.

Osama a beneficiat, în mod indirect, şi de ajutorul CIA (carefinanţa lupta antisovietică), care îi transfera fonduri prinintermediul serviciilor secrete pakistaneze. De altfel, el acolaborat cu serviciile secrete pakistaneze şi cu CIA.

În anul 1989, când trupele sovietice s-au retras, bin Laden arevenit în Arabia Saudită, unde a fost considerat un erou şi unde areuşit să promoveze succesul jihadului.
După ce Irakul a invadat Kuweitul, el i-a propus regelui sauditFahd ca "legiunea islamică", formată din foşti luptători dinAfganistan, să intervină, însă suveranul a respins această idee,iar bin Laden s-a simţit trădat, în condiţiile în care teritoriulsfânt al ţării sale era ocupat de mii de militari americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO