Politică externă

Dialog al surzilor intre diplomatii europeni si Tiraspol

13.08.2004, 00:00 18

Situatia din Transnistria ramane critica in pofida eforturilor diplomatice de a convinge autoritatile de la Tiraspol sa redeschida scolile cu predare in limba romana si grafie latina. O delegatie de diplomati ai Uniunii Europene, aflata de cateva zile la Chisinau, a facut ieri un nou apel la adresa autoritatile autoproclamatei republici transnistrene de a permite realuarea activitatii in scolile romanesti. Acestui apel a subscris si Ucraina. Diplomati din Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev s-au intalnit cu delegatia Uniunii Europene. In conditiile in care demersurile diplomatice au esuat in incercarea de a aduce Chisinaul si Tiraspolul la masa negocierilor, se vorbeste de o intalnire "in patru" la care sa participe Moscova si Kiev. Aceste negocieri ar avea loc sub egida OSCE, organizatie prezenta la Chisinau printr-o delegatie de diplomati care incearca sa contribuie la solutionarea crizei dintre Republica Moldova si Transnistria.
In acelasi timp, autoritatile de la Chisinau au cerut ieri Uniunii Europene sa se implice "mai activ" in solutionarea crizei transnistrene. Premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev a declarat, citat de Basa-press, ca toate tentativele de a negocia cu partea transnistreana au esuat. Fara rezultat a ramas si interventia reprezentantului special al Ministerului rus de Externe, Igor Savolski, spune Tarlev.
In ciuda demersurilor diplomatice, situatia scolilor romanesti din Transnistria este critica. Militia transnistreana a cerut ieri declansarea urmaririi penale impotriva parintilor si profesorilor de la liceul din Ribnita, pentru ca s-au opus inchiderii institutiei. Motivul oficial pentru care s-a deschis dosar penal acestor persoane este ca ar fi distrus mobilierul institutiei. Liceul cu predare in limba romana din Ribnita a fost luat cu asalt si inchis de autoritatile transnistrene la sfarsitul lunii trecute. Profesorii si elevii care s-au opus militienilor transnistreni au fost arestati.
NIci la Tighina situatia nu difera. Strazile din preajma scolii internat din oras sunt blocate de catre militienii regimului de la Tiraspol pentru a bloca intrarea in curtea institutiei. De acest baraj nu au trecut nici reprezentantii Misiunii OSCE, astfel incat copiii din aceasta scoala au ramas fara apa si mancare. In orfelinat mai sunt aproximativ 75 de copii si aproximativ 20 de angajati. De peste doua saptamani orfelinatul din Tighina nu are apa, lumina sau gaz iar de miercuri a fost blocata si legatura telefonica mobila intre cele doua maluri ale Nistrului, astfel incat administratia scolii-internat nu poate comunica cu Chisinaul.
Oficial, autoritatile de la Tiraspol au anuntat ca scolile moldovenesti din regiunea separatista ar putea functiona daca "respecta legislatia transnistreana" si obtine autorizatiile necesare. Agentia oficiala de stiri a Tiraspolului spunea chiar, in urma cu doua zile, ca a autorizat doua scoli cu predare in limba romana. Chisinaul a infirmat insa acest lucru. In plus, declaratia Tiraspolului este doar un aparent pas inapoi intrucat legile transnistrene cu permit proces de invatamant in baza grafiei latine ci doar in grafie chirilica, fapt ce neacceptat pentru minoritatea moldoveneasca din stanga Nistrului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO