Politică externă

Guvernul de la Bagdad declara amnistie insurgentilor

09.08.2004, 00:00 7

Dupa trei zile consecutive de lupte violente, la Najaf, intre trupele americane si fortele de securitate irakiene pe de o parte, si militiile clericului radical siit Moqtada Sadr, Guvernul interimar de la Bagdad declara o perioada de amnistie. Premierul irakian, Iyad Allawi, a anuntat o perioada de amnistie de 30 de zile, care ii vizeaza pe fidelii lui Sadr implicati in violentele repetate din Bagdad. Autoritatile irakiene spera ca legea ii va stimula pe micii infractori sa revina onesti. Vor fi iertati, potrivit acestei decizii, toti cei care fac trafic sau folosesc armament usor, explozibil, sau ajuta la strangerea de fonduri pentru finantarea insurgentilor. In cele 30 de zile de amnistie, irakienii care detin arme vor avea posibilitatea sa le predea autoritatilor, care, in schimb, le garanteaza iertarea pentru aceste infractiuni. Legea amnistiei este valabila numai pentru cei care nu au comis infractiuni majore.
Prim-ministru irakian a explicat ca marii infractori - asasinii, violatorii, jefuitorii, su cei care au atacat institutii guvernamentale - nu vor beneficia de acesta decizie.
Un alt pas venit in directia incercarii de a detensiona situatia din Irak este propunerea facuta de primul ministru irakian lui Moqtada Sadr, de a participa la alegerile generale din ianuarie 2005. De altfel, liderul radical siit anuntase in urma cu cateva luni ca se gandeste sa intre in politica si are in vedere constituirea unui partid politic.
Cele doua anunturi ale Guvernului de la Bagdad vin dupa ce in ultimele trei zile au avut loc ciocniri violente intre trupele americane si militiile siite din orasul Najaf. Puscasii marini americani stationati la Najaf sustin ca 300 de sustinatori ai clericului siit au fost ucisi in ultimele doua zile. Tabara adversa spune insa ca ar fi vorba doar de 36 de persoane.
 Premierul irakian Iyad Allaui a sosit ieri la Najaf. "Am venit sa inspectam orasul sfant si sa discutam despre situatia actuala cu guvernatorul", afirma Allaui, care le cere rebelilor sa predea armele si sa paraseasca orasul sfant. Allaui este insotit de ministrii de interne si al justitiei, dar si de consilierul pentru securitate nationala. Ieri, la Najaf, situatia era foarte incordata, in conditiile in care militiile lui Sadr erau inca grupate in centrul orasului, gata sa reia luptele.
 Ciocnirile violente dintre fidelii lui Sadr - asa numita Armata lui Mehdi - au inceput sa escaladeze in primavara. Scopul declarat al radicalilor siiti este "sa scape tara de americani, israelienii necredinciosi". Militiile grupate in Armata lui Mehdi au cateva mii de membri, dar o mare capacitate de a atrage adepti si a provoca tulburente. Armata lui Mehdi ( care se revendica de la Mehdi, o figura mesianica in traditia siita) a fost infiintata in iunie anul trecut de catre Moqtada Sadr, ca un gest de sfidare la adresa fortelor coalitiei. Fidelii liderului radical siit provin mai ales din mahalalele oraselor siite, tineri lipsiti de perspectiva si carora ocupatia nu le-a adus nimic concret. Despre Moqtada Sadr se crede ca ar avea aproximativ 30 de ani, varsta frageda pentru o societatea traditionalista precum cea irakiana. Este fiul mai mic al lui Mohamed Sadiq Sadr, un cleric siit de rang inalt, asasinat in 1999 de agentii regimului Saddam Hussein. a carui popularitate era atat de mare incat numele lui il poarta acum un cartier din Bagdad.
Pe de alta parte, la finele saptamanii, autoritatile irakiene au decis inchiderea temporara a televiziunii Al-Jazeera din Bagdad. Decizia a fost luata, potrivit Guvernului irakian, la cererea Consiliului de Securitate. Anterior, timp de o luna, o comisie independenta a monitorizat transmisiile postului de televiziune arab si a ajuns la concluzia ca Al-Jazeera incita la violenta, ura si tensiuni rasiale. Acest post de televiziune difuza, in exclusivitate, mesaje video ale extremistilor, inclusiv ale organizatiei Al-Qaida, condusa de Ossama bin Laden. De asemenea, difuza in direct decapitarea ostaticilor luati pe terioriul Irakului. Ultimul caz care a atras atentia, la finele saptamanii, (decapitatea unui american de 22 de ani) s-a dovedit insa a fi o farsa. Benjamin Vanderford, presupusa victima, a spus ca el este autorul scenei fictive care inatisa executarea sa si si-a inscenat propria decapitare pentru a testa reactia presei internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO