Politică externă

Importurile de fructe ii scot pe fermierii francezi in strada

23.08.2009, 18:12 17

Pretul fructelor si legumelor din Franta a scazut cu aproape 20% in aceasta vara in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, spre nemultumirea producatorilor care anunta pierderi semnificative.

Scaderea preturilor se explica prin faptul ca supermarketurile si magazinele importa fructe din statele vecine, precum Spania si Germania, mult mai ieftine din cauza preturilor scazute de productie. De aceea, pierderile cele mai mari ale fermierilor din Franta vin in principal din vanzari.

"Preturile oferite in supermarketuri nu acopera costurile de productie si ameninta supravietuirea fermierilor", se arata intr-un comunicat al producatorilor. Cele mai mari pierderi au fost inregistrate la preturile pepenilor

(-30%) si al caiselor (-41%).

Potrivit acestora, kilogramul de nectarine, fructele preferate ale francezilor in acest sezon, este vandut cu 1,05 euro, in conditiile in care costul de productie este de 1,35 euro.

Pierderile anuntate de Asociatia Organizatiei Producatorilor (AOP) pentru productia de piersici si nectarine este de 60 de milioane de euro de la inceputul anului, potrivit Le Figaro.

Producatorii francezi au iesit in strada la finele saptamanii trecute si au cerut o mai mare transparenta in stabilirea preturilor in supermarketuri. Ei au blocat accesul in tara al camioanelor care aduceau fructe si legume din Spania, Germania, Maroc sau Brazilia. In timpul protestelor, fermierii au vandut direct din camioane fructe si legume cetatenilor la preturile de baza. Mesajul fermierilor catre francezi a fost "Mancati local".

Actiuni similare sunt asteptate de azi in regiunea estica Rhone-Alps, care include orasul Lyon.

 

Asteptari de la Guvern

Fermierii au asteptari mari de la guvern pentru remedierea situatiei. O masa rotunda intre agricultori si reprezentantii Ministerului Agriculturii este programata pentru 22 septembrie, unde se va discuta mai multe propuneri precum garantarea de catre stat a unui credit de 3 euro pe ora de munca si reducerea costurilor angajatorilor prin reducerea TVA la fructe si legume.

In cadrul aceleiasi intalniri, producatorii vor cere o mare transparenta in stabilirea preturilor de catre distribuitori. "Ne asteptam la o adevarata transparenta", a declarat Thierry Damien, presedinte al sindicatului Fami-liile Rurale.

Producatorii au cerut autoritatilor franceze sa investigheze frauda si ilegalitatile din activitatile de stabilire de catre magazine a preturilor fructelor si legumelor.

Planul de sustinere a sectorului agricol in valoare de 15 milioane de euro anuntat de Guvern pe 6 august, este considerat de fermieri insuficient, avand in vedere pierderile lor de zeci de milioane de euro.

 

Comisia Europeana, o alta bataie de cap

Producatorii francezi de fructe si legume trebuie sa ramburseze catre Comisia Europeana fonduri europene de 500 de milioane de euro. Banii care au fost primiti de francezi in perioada 1992-2002 au fost folositi pentru a incalca principiile concurentei, sustine Comisia.

Potrivit oficialilor europeni, banii au fost trimisi pentru cazuri exceptionale, precum seceta, dar ei au fost folositi pentru investitii si perfectio-narea instrumentelor agricole.

Producatorii au protestat in legatura cu aceasta decizie si au cerut ajutorul Guvernului francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24