Politică externă

Inca o victima a atentatelor de la Madrid in randul romanilor

19.03.2004, 00:00 19



Vesti cutremuratoare continua sa vina de la Madrid, unde in urma atentatelor sangeroase comise in urma cu o saptamani au murit 16 romani, potrivit unui ultim bilant facut ieri public.



O tanara din Oradea, data initial disparuta, si-a pierdut viata in trenurile mortii. Familia Anca Bodea a fost anuntata de un prieten din Spania ca fata, care ar fi implinit saptamana viitoare 26 de ani, si-a pierdut viata in trenul care transporta navetisti din Guadalajara spre Madrid. Rezultatele testelor ADN nu au sosit inca dar prietenul Ancai spune ca a recunoscut-o dupa cerceii pe care ii purta, iar unchiul ei afirma ca in tren i-a fost gasita poseta in care era actul de identitate si telefonul mobil. Tanara plecase la sfarsitul anului trecut in vizita la niste prieteni, dar a decis sa ramana sa munceasca la Madrid pentru a putea pune niste bani deoparte. Preda limbi straine copiilor dintr-o familie de spanioli. Chiar cu o zi inainte de atentate isi sunase sora: "Miercuri seara a sunat si am vorbit mult, parca nici nu voia sa inchida telefonul. Spunea ca ii este foarte dor de noi. La sfarsitul lunii trebuia sa se intoarca acasa. Spunea ca ii e bine, viata e usoara, doar oamenii sunt cam reci".



Dupa atentatele de joi Anca nu a mai raspuns la telefon. Familia ei este insa derutata intrucat numele fetei nu a aparut timp de doua zile nici pe lista romanilor disparuti in urma atentatelor.



O alta familie indoliata este din Calan. Data initial disparuta, Elena Ples a fost declarata decedata dupa ce testele ADN au confirmat moartea romancei de numai 33 de ani. Lucra in Spania de doi ani impreuna cu sotul si fratii ei, care au sperat pana in ultima clipa ca Elena a scapat cu viata. Sotul ei povesteste ca planuisera sa-si ridice o casa la Calan, dar fara Elena acest lucru n-ar mai avea nici un rost. Vrea sa ramana in Spania. "Nu am ce sa fac in tara. Am plecat de acolo ca sa ne face un rost", spune el.



In ultimele doua zile inca cinci romani, aflati pe lista celor disparuti, au fost declarati morti in urma carnagiului de acum o saptamana. Numarul victimelor din randul romanilor se ridica la 16, Romania fiind al doilea stat, dupa Spania, care a avut de suferit in urma carnagiului. Trupurile a zece dintre ei au fost aduse in tara marti noapte, asteptate pe aeroport cu onoruri oficiale. La Madrid, dintre cei 74 de raniti, 17 mai sunt acum in spitalele madrilene. Cotidianul spaniol El Mundo scria ieri ca la Gara Atocha va fi ridicat un monumet in memoria celor peste 200 de victime ale sangerosului atentat.



In acelasi timp, autoritatile spaniole continua investigatiile in privinta autorilor atentatului, tot mai multe probe accentuand pista implicarii unei retele teroriste islamiste care are legaturi cu Al-Qaida. Ieri alti patru suspecti de comiterea atentatelor au fost arestati, trei dintre ei in regiunea Alcala de Henares - la periferia Madridului - iar cel de-al patrulea in nordul Spaniei. Politia a refuzat sa divulge identitatea sau nationalitatea acestor suspecti. Arestarea celor patru vine dupa ce sambata politia a arestat alti cinci suspecti: doi marocani, doi indieni si un sirian, toti fiind membri ai unei filiere islamiste marocane, filiera ce se afla in centrul anchetei politiei spaniole.



Guvernul inca in exercitiu de la Madrid, condus de Jose Maria Aznar, a fost acuzat ca a mintit din interese electorale ca atentatele au fost comise de organizatia separatista ETA, ulterior fiind admisa oficial pista Al-Qaida. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO