Politică externă

La 20 de ani de la caderea comunismului, FT intreaba: Cine a castigat revolutia in Romania?

15.12.2009, 00:00 139

O parte importanta a reportajului este ocupata de existenta incaa fostilor "nomenclaturisti" in institutiile statului si de faptulca acestia conduc in prezent importante afaceri.

Alec Russel, editor al sectiunii de stiriinternationale a ziarului, care se afla in Romania cand ainceput revolutia, a realizat o serie de interviuri cu scriitorulStelian Tanase, pastorul maghiar Laszlo Tokes, fostul colonel alSecuritatii Mircea Chirila si George, un fost inginer care si-aindemnat colegii de sectie din Timisoara sa protesteze impotrivaregimului communist. Sub titlul "Cine a castigat revolutia?",Russel incearca sa raspunda la una dintre cele mai raspanditeintrebari in randul romanilor.

Articolul incepe cu imaginea Timisoarei in ajunul revolutiei,locul unui masacru, unde "autoritatile au curatat strazile de sangepentru a sterge trecutul".

"Revolutiile din 1989 au fost foarte clare atunci. Decenii dediviziuni si temeri de un razboi apocaliptic se incheiasera.Falimentul comunismului, literal si moral, fusese demonstrat.Tiranii fusesera inlaturati, oligarhii indepartati", afirma FT.

"Occidentul si-a jucat rolul in subminarea sovieticilor, daracest lucru a contribuit putin la caderea comunismului european",scrie ziarul.

"Acesta a fost anul marilor aniversari - 70 de ani de lainceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, 60 de ani de laaparitia Republicii Populare Chineze, 30 de la Revolutia iraniana,20 de la revolta din Piata Tienanmen. Dar una a fost cea maiimportanta: 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului", mai scrieAlec Russel.

"Numai comunistii reformati au putut conduce tranzitiain Romania"

Alec Russel scrie in articolul sau si despre coruptie, dar sidespre fostii membri ai nomenclaturii comuniste, care joaca un rolimportant in prezent in Romania. Jurnalistul il aminteste pe fostulofiter al Securitatii Gheorghe Atudoroaie, directorul IuliusMall.

Jurnalistul britanic porneste de la intrebarea scriitoruluiStelian Tanase, "cine a castigat revolutia in Romania?" si noteazaca Romania nu se poate intoarce cu fata spre viitor decat atuncicand isi va confrunta trecutul, prin masuri de deconspirare avechiului regim.

"Cea mai buna intrebare care trebuie pusa este «cine a castigatrevolutia din Romania?». Pentru Romania, castigatorii sunt fostiimembri ai fostei nomenclaturi comuniste. Au pierdut revolutia, darau castigat puterea", a declarat Stelian Tanase, prezentat de FTdrept "unul dintre singurii scriitori care au avut curajul sacritice regimul lui Ceausescu".

Financial Times comenteaza ca Romania a fost atat de distrusa deregimul lui Ceausescu, incat singurii care au dirijat tranzitia aufost, probabil, comunistii reformati.

"Romania nu are curajul sa se uite in trecut. Avem o democratieconstitutionala de fatada, iar dincolo de aceasta se afla vechileclanuri mafiote", a mai spus Tanase.

Potrivit cotidianului, Tanase are dreptate si asta pentru castatele din Est care au reusit "sa se uite in trecut" au avut otranzitie mai usoara.

Alec Russel l-a intervievat si pe Mircea Chirila, fost colonelde Securitate, care are in prezent Fundatia "Sina Ire".

"Chirila a parasit Timisoara inainte de Revolutie. Si, camajoritatea colegilor sai, a mers in 1990 in Serviciul Roman deInformatii, institutie succesoare Securitatii si a ramas acolo panala pensie.

"Nu sunt dizident", a raspuns Chirila, intrebat fiind daca edificil sa fii un fost ofiter de Securitate in Romania.

"Am avut multi informatori, dar putine informatii. Unii dintreei nici nu stiau ca sunt informatori", a mai spus Chirila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO