Politică externă

Mahmoud Abbas se confrunta cu prima criza politica

23.02.2005, 00:00 22

PreSedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, se confrunta cu prima criza de la preluarea functiei, in urma cu doua luni.



In momentul in care a decis componenta Guvernului, s-a lovit de amenintarile cu neacceptarea Cabinetului in plenul Legislativului. Politicienii palestinieni au fost nemultumiti de numirea in componenta guvernului palestinian a unor persoane prea apropiate de fostul lider palestinian Yasser Arafat, acuzate de-a lungul timpului ca sunt corupte.



Abbas, care l-a numit prim-ministru pe un alt fost apropiat al lui Arafat, mai precis pe Ahmed Qorei, i-a cerut acestuia sa aduca in fata Legislativului, la investirea Cabine-tului, figuri mai proaspete si, daca se poate, tehnocrate.



Dupa negocieri care au amanat cu o zi votul in Parlament asupra Guvernului, Qorei a anuntat ca va face unele schimbari.



De altfel, Qorei nu avea alternativa. Asta pentru ca era foarte posibil ca, in cazul in care Executivul ar fi fost respins de Parlament si el ar fi fost nevoit sa demisioneze. Nu este si cazul lui Abbas, care a fost ales de poporul palestinian ca presedinte.



Qorei a fost nevoit, la insistentele lui Abbas, sa negocieze cu disidentii factiunii dominante Fatah, pentru a aduce in cadrul guvernului figuri tinere, reformatoare si tehnocrate. Se pare ca intre acestea se va numara si oameni care ii sunt foarte apropiati premierului desemnat, dar care i-au fost loiali si lui Arafat.



Exista indicii ca unul dintre acestia ar putea fi Nabil Shaath, un fost lider palestinian care a ocupat functii importante si pe vremea lui Arafat. Este foarte probabil ca Shaath sa fie numit viceprim-ministru.



Abbas, impreuna cu reprezentantii tinerei generatii a miscarii Fatah, au dorit ca in Executiv sa fie numiti reformisti tehnocrati. Qorei i-a ascultat, dar nu a dat curs solicitarilor lor.



La umbra acestor insistente se afla insa si Statele Unite, care i-au cerut lui Abbas (cel care oricum ramane la carma indiferent daca guvernul este acceptat sau nu de catre Parlament) improspatarea cabinetului. La randul lor si mai multi oficiali occidentali au fost de aceeasi parere.



Problemele legate de numirile in functii in cadrul Autoritatii Palestiniene au aparut chiar in momentul in care se pregateste la Londra o reuniune, care va avea loc la 1 martie, a ministrilor de externe din tarile care vor finanta un plan de stabilitate in Orientul Mijlociu, o suma importanta urmand sa fie donata oficialilor de la Ramallah. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24