Politică externă

Merkel a devenit in sfarsit cancelar

23.11.2005, 20:25 11

Angela Merkel a primit ieri votul de investitura din partea Bundestagului, camera inferioara a Parlamentului german, devenind astfel prima femeie cancelar din istoria tarii si totodata primul est-german care accede in aceasta functie.

Primul care a felicitat-o pe Merkel pentru aceasta investitura a fost Gerhard Schroeder, fostul cancelar german. El si-a facut cunoscuta intentia de a renunta la mandatul de parlamentar, de a se retrage din viata publica si de a se dedica familiei si profesiei sale de avocat. De asemenea, Schroeder intentioneaza sa-si perfectioneze cunostintele de limba engleza.

Cotidianul Die Welt sustine ca, de la inceputul lunii decembrie, fostul cancelar va urma un curs intensiv de limba engleza la Londra, care va dura doua saptamani. Un prieten al fostului cancelar, pictorul italian Bruno Bruni, a surprins pe toata lumea atunci cand a declarat ca Schroeder doreste chiar sa se apuce de pictura.

Guvernul de coalitie alcatuit din crestin-democrati (CDU-CSU) si social-democrati (SPD) s-a bucurat de sprijinul a aproape 400 de parlamentari, mai mult decat necesar pentru a obtine votul de investitura. Cu toate acestea au existat si 50 de parlamentari ai coalitiei care s-au opus guvernului propus de Merkel, fapt care a fost catalogat de analisti drept un semnal ca indeosebi parlamentarii social-democratilor nu vad cu ochi buni aceasta mezalianta.

Angela Merkel va avea putin timp sa savureze victoria obtinuta pentru ca incepand de azi, va incepe o vizita oficiala in Franta la nici 24 de ore de la votul de investitura al Bundestagului, urmand apoi sa se intalneasca si cu oficialii europeni la Bruxelles.

La doua luni de la alegerile inconcludente de la mijlocul lunii septembrie, Germania are in sfarsit un nou cabinet. Este rezultatul unei coalitii de compromis, o strutocamila, dupa cum a fost catalogata de catre analisti, al carei mare merit este ca ar putea asigura stabilitatea tarii si ar dispune de suficienta sustinere parlamentara si populara incat sa incerce sa rezolve frontal problemele cu care se confrunta Germania. Iar problemele nu sunt deloc putine in cea mai mare economie a Europei. Dupa cinci ani de stagnare economica si cu o rata a somajului care se apropie de nivelele atinse in perioada interbelica in vremea Republicii de la Weimar, Germania are nevoie de lideri capabili sa-si asume un program coerent de reforma.

In fapt, acesta e marele dezavantaj al guvernului de coalitie condus de Merkel. Incercand sa puna de acord doua platforme de guvernare diferite, s-a cautat cel mai mic numitor comun. Astfel a rezultat un program al coalitiei care nu satisface complet pe nimeni, insa a dezamagit indeosebi mediul de afaceri ce se astepta la masuri concrete de reforma.

Crestin-democratii au obtinut cresterea cotei TVA de la 16% la 19%, ceea ce reprezenta una din ideile-cheie din platforma lor. In schimb, partidul Angelei Merkel s-a vazut nevoit sa accepte dorinta social-democratilor de sporire a taxarii pentru cei cu venituri individuale mai mari de 250.000 de euro anual, de la 42% la 45%.

In domeniul pensiilor si asigurarilor sociale sunt prevazute reforme timide, care vizeaza in special ridicarea varstei de pensionare, cresterea contributiilor la fondurile de pensii si inghetarea cuantumului acestora pentru urmatorii patru ani. In ceea ce priveste planurile dreptei de a liberaliza piata muncii si a flexibiliza procedura de negociere a salariilor, aceste intentii au fost pur si simplu abandonate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels