Politică externă

Moscova someaza Chisinaul sa aleaga intre UE si Rusia

25.11.2005, 22:32 6

Moscova a somat Chisinaul sa-si domoleasca ambitiile europene si sa se reorienteze spre Est, altminteri va pierde statutul de partener strategic al Rusiei, cu toate consecintele ce decurg de aici.

Andrei Kokosin, presedintele Comitetului pentru CSI al Dumei de Stat din Rusia, care se afla intr-o vizita la Chisinau, a declarat ca "Bruxellesul este un concurent al Moscovei", drept urmare Moldova nu poate stabili relatii privilegiate cu cele doua capitale.

Integrarea europeana a fost unul dintre punctele cu care presedintele Vladimir Voronin a castigat cel de-al doilea mandat. La inceputul saptamanii Voronin a reluat aceasta tema, afirmand ca Romania si Moldova nu se vor uni, ci vor fi doi subiecti de drept, in cadrul UE.

Perspectivele integrarii sunt indepartate, dar Moscova este infuriata numai la auzul intentiei Chisinaului de a stabili relatii bune cu UE. Moldova "trebuie sa-si stabileasca in primul rand vectorul strategic de dezvoltare, iar de acesta vor depinde viitoarele relatii ruso-moldovene". Republica Moldova depinde in mod covarsitor de sursele energetice ale Rusiei, care in trecut nu a evitat sa recurga la aceasta arma pentru a aduce Chisinaul la ordine.

Pentru a nu fi de-a dreptul brutal, Kokosin a venit cu o promisiune, anume ca, daca Republica Moldova se va orienta spre dezvoltarea relatiilor cu Rusia, intre parti va exista un parteneriat egal. In schimb, daca va alege UE, atunci "relatiile moldo-ruse vor fi diferite".

Kokosin si l-a luat ca martor pe liderul de la Kremlin, avertizand Chisinaul ca "directia principala de dezvoltare a Rusiei pentru presedintele Vladimir Putin este consolidarea competitivitatii tarii".

Or, potrivit lui Kokosin, nici apropierea de UE, nici extinderea NATO nu sunt avantajoase pentru Rusia, deoarece ar favoriza dezvoltarea retelelor comerciale occidentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO