Politică externă

Noile tinte ale insurgentilor irakieni sunt diplomatii straini

06.07.2005, 19:56 15

Un diplomat de rang inalt din Bahrain a fost ranit, ieri dimineata, la Bagdad, in urma unei tentative de rapire, in timp ce se pregatea sa-si paraseasca domiciliul dintr-un cartier rezidential. Bahrainul este aliat privilegiat al Statelor Unite in zona Golfului Persic si gazduieste baza celei de-a cincea flote americane, unde sunt stationati aproximativ 5.000 de militari.

Tentativa de rapire a diplomatului arab este cel de-al patrulea incident violent indreptat impotriva demnitarilor straini in ultimele zile, dupa ce sambata, ambasadorul Egiptului la Bagdad a fost rapit. Ieri dimineata, masina unui diplomat rus a fost atacata pe soseaua care duce catre aeroportul din capitala irakiana, iar ambasadorul Pakistanului a scapat cu viata dintr-o ambuscada.

Hassan al Ansari, insarcinatul cu afaceri la Ambasada Bahrainului a parasit locuinta din cartierul Mansur la bordul masinii sale. "Stateam jos in fata alimentarei mele si am vazut opt oameni inarmati intr-o camioneta alba si o masina japoneza. Am crezut ca este vorba de agentii care asigura securitatea premierului Ibrahim al-Jaafari, pentru ca exista un serviciu permanent al acestuia in imediata apropiere", a povestit reporterilor de la AFP un comerciant, care a vrut sa-si protejeze identitatea. In momentul in care masina lui al Ansari a iesit din locuinta, doua persoane din grupul celor care asteptau afara i-au strigat acestuia sa iasa din masina si comerciantului sa intre inapoi in locuinta sa. Al Ansari a refuzat sa se supuna, iar cei doi au deschis focul. Diplomatul a reusit totusi sa apese pe acceleratie si a fugit. Comerciantul spune ca acesta s-a oprit la 200 de metri departare, in fata unui politist caruia i-a strigat "Sunt diplomat, aju-tati-ma!". Potrivit politistului, diplomatul sangera mult si a fost transportat la spital.

Tot ieri, masina blindata a ambasadorului rus in Irak, Vladimir Samov, a fost atacata de insurgenti irakieni pe soseaua care duce spre aeroportul international din Bagdad, aflat la periferia capitalei. Diplomatul rus nu se afla in vehicul, dar doi dintre ocupanti au fost raniti in timpul atacului. Carcasa autoturismului blindat poarta urmele a circa 30 de gloante, iar parbrizul din spate s-a spart.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO