Politică externă

Polonia, condusa de doi frati gemeni

10.07.2006, 19:21 19

Prim-ministrul polonez Kazimierz Marcinkiewicz isi va prezenta demisia, in mod oficial, astazi in fata presedintelui Lech Kaczynski. Acesta din urma isi va insarcina apoi propriul frate geaman cu numirea noului guvern.
In urma cu noua luni, partidul de guvernamant polonez respingea ca fiind "o idee inacceptabila" o conducere a tarii de catre cei doi frati gemeni: Jaroslaw si Lech Kaczynski.
Acum situatia s-a schimbat. Partidului Lege si Justitie, partid aflat la guvernare, a decis sa-l propuna pe Jaroslaw Kaczynski pentru functia de prim-ministru. Decizia vine in urma anuntatei demisii a lui Kazimierz Marcinkiewicz. Acesta a dat, in ultima perioada a domniei sale, semne de insubordonare fata de monolitul repre-zentat de catre cei doi frati, Lech fiind presedinte, iar Jaroslaw seful partidului. In ceea ce priveste nominalizarea sa pentru postul ramas vacant, Jaroslaw Kaczynski a declarat: "Este o situatie fireasca aceea in care seful partidului aflat la guvernare este prim-ministru". Opozitia liberala vede mutarea ca pe o actiune beligeranta, Jaroslaw Kaczynski pronuntandu-se pentru o "revolutie morala".
Reteta de succes, din timpul campaniei electorale, a fratilor Kaczynski a fost data de promisiunile legate de lupta impotriva coruptiei, redistribuirea averilor, combaterea ratei somajului, aflata la 18%, si, poate cel mai important, intarirea valorilor traditionale intr-o tara fervent catolica. Cu toate acestea, duo-ul a atras critici externe atunci cand s-a pronuntat in favoarea pedepsei cu moartea si cand s-a lansat in critici violente la adresa comunitatii homosexuale.
In ceea ce-l priveste pe Marcinkiewicz, acesta va ramane membru al partidului, urmand a fi candidatul partidului la alegerile pentru Primaria Varsoviei, alegeri care vor avea loc in toamna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels