Politică externă

Putin incearca sa repare relatiile cu Polonia

22.02.2006, 21:50 22

Polonia si Rusia au facut un pas important catre imbunatatirea relatiilor bilaterale, deteriorate mult in ultimii doi ani, dupa ce la inceputul acestei saptamani, Serghei Iastrjembsky, consilierul presedintelui rus Vladimir Putin pe problema rela-tiilor cu Uniunea Europeana, a efectuat o vizita la Varsovia, prilej cu care a avut intrevederi cu presedintele Lech Kaczynski si cu ministrul de externe, Stefan Meller.

Obiectivul principal al vizitei lui Iastrjembsky a fost studierea posibilitatii unei intrevederi la cel mai inalt nivel intre Putin si Kaczynski in viitorul apropiat. De asemenea, oficialul rus i-a inmanat sefului statului polonez o scrisoare din partea presedintelui Putin. Liderul de la Moscova a adoptat in ultima perioada un ton conciliator fata de Polonia, el afirmand chiar ca "rusii si polonezii fac parte dintr-o singura familie" si ca ar trebui sa renunte la disputele inutile.

"Sper ca vom intreprinde actiuni concrete, care sa conduca la o schimbare a tonului in relatiile ruso-poloneze", a afirmat Iastrjembsky la finalul intrevederii cu ministrul de externe polonez. El a adaugat ca raporturile ruso-poloneze ar trebui sa fie similare celor pe care Rusia le are cu alte state europene precum Germania, Italia, Spania sau Franta. "Ne-am asigurat ca noua conducere poloneza doreste de asemenea sa puna capat acestei perioade de stagnare in cadrul relatiei bilaterale", a precizat Iastrjembsky.

Oficialii polonezi au declarat la randul lor ca aceasta vizita constituie un semnal pozitiv din partea Moscovei si ca se contureaza acum posibilitatea imbunatatirii relatiilor cu Rusia. "Simplul fapt ca Iastrjembsky a venit la Varsovia ca trimis plenipotentiar al presedintelui Putin reprezinta un eveniment major. Nu stiu daca este o schimbare radicala, insa cu siguranta este un eveniment de bun augur", a spus Meller.

Presedintele conservator al Poloniei, Lech Kaczynski, a castigat campania electorala de anul trecut cu promisiunea imbunatatirii raporturilor cu Moscova, insa totodata a sustinut si ideea pastrarii demnitatii nationale in relatie cu principalii vecini ai tarii, Germania si Rusia. De asemenea, el a criticat proiectul ruso-german de construire a unui gazoduct prin Marea Baltica care sa ocoleasca teritoriul statelor est-europene, alaturandu-se fostului presedinte Kwasniewski in criticarea Berlinului pentru o atitudine necolegiala si aroganta fata de noile state membre ale UE.

Kaczynski a precizat ca nu se opune ideii unei intrevederi cu presedintele Putin, insa a atras atentia ca aceasta ar trebui sa aiba loc pe teren neutru, el refuzand sa mearga la Moscova in semn de protest fata de reticentele liderului rus de a vizita Polonia. S-ar putea ca acestia doi sa se intalneasca la Praga la inceputul lunii viitoare, acolo unde Putin este asteptat pentru o intrevedere cu omologul sau ceh Vaclav Klaus.

Dupa ce Polonia s-a implicat in medierea crizei ucrainene din toamna lui 2004, fiind unul din artizanii ajungerii la putere in cele din urma a presedintelui pro-occidental Victor Iuscen-ko, relatiile cu Moscova s-au racit consi-derabil, ajungandu-se chiar la impune-rea de catre partea rusa a unui embargou la importul de produse alimentare poloneze in luna noiembrie a anului trecut. Apogeul incordarii dintre Polonia si Rusia a venit in vara anului trecut, cand mai multi diplomati polonezi si un jurnalist au fost atacati de catre indivizi necunoscuti pe strazile Moscovei, ca represalii fata de ultragierea unui grup de adolescenti rusi de catre un grup de neo-nazisti polonezi. Multe voci au afirmat atunci ca a fost vorba de atacuri puse la cale chiar de catre serviciile secrete ruse.

Chiar daca Kremlinul pare mai binevoitor fata de Polonia, asta nu inseamna ca Rusia intentioneaza sa renunte la embargoul impus produselor alimentare poloneze. "Pana acum, nu vad nici o dovada de imbunatatire a situatiei din sfera sanitar-veterinara.

In ceea ce priveste controlul fito-sanitar, inca nu avem o imagine clara a ceea ce doreste partea poloneza sa intreprinda", a spus Serghei Dankvert, seful Directiei Sanitar Veterinare a Rusiei, la capatul unei intrevederi cu omologul sau polonez. Este greu de crezut ca argumentele partii ruse sunt acoperite de realitate atata vreme cat Polonia este stat membru UE, iar regulile sanitar-veterinare in interiorul Uniunii sunt mult mai stricte decat cele aplicate in Rusia, ceea ce duce cu gandul la o decizie politica in acest domeniu.

Mai ingrijorator insa pentru partea poloneza este dependenta de livrarile de gaz rusesc. Polonia importa 99% din gazul pe care il consuma, cea mai mare parte provenind din Rusia, iar compania Gazprom si-a anuntat de curand intentia de a majora tarifele pe care le aplica livrarilor catre Polonia. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24