Politică externă

"UE trebuie sa stranga randurile in fata crizei ce va veni"

15.01.2008, 17:54 14

Premierul britanic Gordon Brown sustine ca este o greseala ca statutul Marii Britanii de membru al Uniunii Europene sa fie pus la indoiala in conditiile actualelor probleme economice mondiale.
"Recentele turbulente financiare au fost ca un dus rece pentru orice economie si a testat stabilitatea sistemelor financiare", a declarat ieri Brown la o conferinta a liderilor economici europeni de la Londra.
Marea Britanie va rezista crizei financiare care este asteptata anul acesta, din cauza ca are inflatie mica si rata dobanzii scazuta, somaj foarte mic si finantele publice sunt intr-o situatie buna, a argumentat premierul britanic.
"Ceea ce este clar este ca, in acest timp de incertitudine economica globala, nu ar trebui sa punem la indoiala statutul Marii Britanii de membru al Uniunii Europene", a continuat Brown.
"Consider ca, decat sa ne retragem pe margine, trebuie mai degraba sa ramanem complet angajati in Europa, pentru a putea determina progresul reformelor care sunt esentiale pentru viitorul economic al Europei si Marii Britanii", a adaugat seful Guvernului britanic.
"Chiar si in contextul unei mondializari rapide, schimburile noastre comerciale cu Europa continua sa creasca, ceea ce inseamna ca Europa este mai importanta pentru viitorul Marii Britanii cum n-a fost niciodata", se arata in discursul premierului britanic, considerat ca avand o pozitie mai putin favorabila constructiei europene decat predecesorul sau Tony Blair.
Gordon Brown a mai declarat ca statele Uniunii Europene trebuie sa lucreze impreuna pentru a gasi masuri de protectie necesare impotriva turbulentei financiare care se intrezaresc la orizont.
Acum ca Tratatul de la Lisabona a fost semnat, Europa trebuie sa se concentreze asupra stabilitatii, cresterii competitivitatii si a locurilor de munca, a subliniat Brown.
Guvernul britanic se chinuie momentan sa gaseasca o solutie pentru banca falimentara Northen Rock, afectata de criza creditelor globale.
Tot in cadrul discursului de ieri, Brown a recunoscut ca se va intalni cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel si cu premierul italian Romano Prodi la sfarsitul acestei luni la Londra pentru a discuta despre criza financiara asteptata anul acesta din cauza crizei creditelor din Statele Unite si pentru a cauta posibile masuri de stabilitate.
Gordon Brown a sugerat in mai multe randuri ca mult mai mult trebuie sa fie facut pentru a "asigura stabilitate continua si sa fie intarite reformele economice in Europa".
Premierul belgian Guy Verhofstadt a criticat anterior reuniunea celor patru lideri europeni, apreciind ca temele discutate sunt de competenta Uniunii Europene. "Europa nu este facuta doar pentru cei importanti, ci pentru toti cetatenii europeni, toate statele si popoarele, inclusiv cele mici", a argumentat Verhofstadt.
Discursul premierului britanic a fost vazut ca o riposta la declaratiile liderului opozitiei din Marea Britanie, David Cameron, conform carora angajamentul sefului Guvernului fata de Uniunea Europeana a fost pus la indoiala luna trecuta, cand a ajuns tarziu la semnarea Tratatului de la Lisabona.
David Cameron, liderul Partidului Conservator britanic, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca vrea ca Marea Britanie si nu Bruxellesul sa decida cu privire la politicile sociale ale tarii. Cameron a sugerat ca un viitor guvern conservator va incerca sa rediscute Tratatul de la Lisabona, chiar daca celelalte state ale Uniunii Europene il vor ratifica pana atunci.
Conservatorii l-au acuzat pe Brown ca si-a dezamagit electoratul, din cauza cu nu doreste, asa cum a promis in 2005, sa organizeze un referendum cu privire la Tratatul de reforma semnat la Lisabona, argumentand ca un guvern conservator va organiza un scrutin cu privire la document.
Guvernul Brown incearca sa recastige terenul pierdut in sondajele de opinie in favoarea Partidului Conservator. Ultimele sondaje arata ca opozitia detine 43% din preferintele electoratului, fata de 33 de procente ale laburistilor. Pentru a realiza acest lucru, Brown a anuntat la inceputul anului o serie de reforme controversate pentru 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO