Politică externă

SUA monitorizeaza actele antisemite la nivel mondial

18.10.2004, 00:00 14

Presedintele american, George W. Bush, a anuntat, sambata, ca a promulgat o noua lege care obliga Departamentul de Stat sa monitorizeze actiunile antisemite la nivel mondial si sa evalueze atitudinea statelor fata de acest subiect. "Aceasta natiune va fi vigilenta si vom face in asa fel incat vechile reflexe anitisemite sa nu isi mai poata gasi niciodata o patrie in lumea moderna", a declarat Bush, cu ocazia unui miting electoral desfasurat in Florida.
Comunitatea evreiasca din sudul Floridei se plaseaza pe locul trei in lume, dupa cea din Israel si regiunea orasului New York. "Apararea libertatii inseamna si combaterea acestui rau care este antisemitismul", a afirmat presedintele american, in fata mai multor mii de simpatizanti.
Noua lege va permite elaborarea unei liste a tuturor actelor antisemite care au loc in lume, precum si a raspunsurilor la aceste actiuni, a explicat el.
Proiectul de lege a fost depus in Congres de congresmenul democrat Tom Lantos, sigurul supravietuitor al Holocaustului care este in prezent membru al Camerei Reprezentantilor.
Textul a fost adoptat de cele doua Camere in urma cu cateva zile, in pofida opozitiei Departamentului de Stat, care si-a exprimat temerea ca acest proiect va da nastere unui tratament preferential fata de evrei, comparativ cu alte grupuri etnice sau religioase. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO