Politică externă

SUA nu vor un nou Razboi Rece cu Rusia

15.05.2007, 18:49 22

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a sosit ieri la Moscova in incercarea de a relansa relatiile dintre Statele Unite si Rusia, tensionate din cauza divergentelor privind statutul provinciei Kosovo si a proiectului scutului antiracheta al Washingtonului.
Rice este primul oficial american care se deplaseaza la Moscova dupa discursul virulent al lui Vladimir Putin impotriva politicii externe a Washingtonului in cursul conferintei de la Munchen din septembrie 2006. Atunci liderul rus a atacat SUA pentru arhi-tectura unipolara in care construieste globalizarea mondiala. Instalarea elementelor scutului antiracheta in Europa, prezenta americana in regiunile pontice si caspice, monopolul instituit de SUA in lupta antiterorista si extinderea NATO au facut ca Moscova sa reactiveze retorica Razboiului Rece.
Declaratiile de la Munchen au fost urmate recent de alte doua discursuri in care Rusia ataca dur atat SUA, cat si Occidentul. In discursul sau despre starea natiunii, al optulea si ultimul in calitate de presedinte, tinut in fata camerelor reunite ale legislativului rus la sfarsitul lunii trecute, Vladimir Putin a declarat ca sume de bani provenind din strainatate au fost utilizate pentru ingerinta in problemele interne ale Rusiei si a cerut inasprirea legilor pentru combaterea "extremismului". Putin a anuntat atunci si instituirea unui moratoriu asupra Tratatului Fortelor Conventionale din Europa semnat in 1990, sustinand ca statele membre NATO care au aderat la acest pact nu
l-au ratificat si nu au respectat clauzele sale, desi in realitate se crede ca acesta a fost raspunsul rus scutului american din Europa.
Iar cu doar 5 zile in urma, in discursul din 9 mai, de Ziua Victoriei, presedintele rus a comparat politica dusa de superputerile secolului XXI, facand aluzie directa la SUA, cu politica celui de-al Teilea Reich. "Aceste tari arata acelasi dispret pentru existenta celorlalte state si au aceeasi pretentie de a fi o natiune cu un destin exceptional care isi impune dictatul in lume ca si ultimul Reich german", declarase Putin.
Reactia americanilor nu a intarziat, secretarul apararii, Robert Gates, declarand dupa discursul respectiv ca liderul rus a retrezit amintirile Razboiului Rece si avertizand in privinta riscului reinstalarii climatului din perioada respectiva.
In acest context, majoritatea expertilor rusi considera ca vizita de doua zile a secretarului de stat american la Moscova are drept scop prevenirea unei deteriorari regretabile ale relatiilor dintre cele doua state. "Relatiile tot mai proaste dintre Rusia si SUA ii indreptateste tot mai mult pe cei care speculeaza declansarea unui nou Razboi Rece", crede directorul Institutului rus "SUA si Canada" Sergei Rogov. La randul sau, vicedirectorul Centrului pentru securitate internationala Alexei Arbatov crede ca Rice a venit la Moscova pentru ca Washingtonul se teme ca "tonul contradictiilor cu Moscova a ajuns la punctul maxim acceptabil".
In primele sale declaratii publice dupa sosirea la Moscova, Condoleezza Rice a declarat ca nu se poate vorbi despre "un nou razboi rece" intre Rusia si Statele Unite, ci mai degraba de "vremuri mai dificile". "In calitatea de persoana care a trait in aceasta perioada, in calitatea de specialist, cred ca o asemenea comparatie nu poate exista", a declarat secretarul de stat american, specialist in Uniunea Sovietica pe vremea cand preda la Universitatea Stanford (California), citata de RIA Novosti. Rice urmeaza sa se intalneasca cu presedintele Vladimir Putin, cu ministrul de externe Serghei Lavrov si cu unul dintre posibilii succesori ai lui Putin la Kremlin din 2008, vicepremierul Sergei Ivanov.
Dupa numirea in calitate de secretar de stat in administratia lui George W. Bush, Condoleezza Rice a efecuat in total 6 vizite in Rusia, 5 la Moscova si una la Sankt Petersburg. Cea mai memorabila ramane insa prima din ele, cea din 20 aprilie 2005. Atunci, o serie de telefoane anonime au anuntat plasarea unei bombe in hotelul in care urma sa fie cazata Rice. Totusi, bomba de la hotel nu a fost nici pe departe la fel de spectaculoasa ca tonul agresiv abordat de oficialul american. Punctul culminant al vizitei l-a reprezentat critica lui Putin pe care l-a acuzat ca se afla la originea procesului de centralizare a puterii in detrimentul diminuarii rolului puterii legislative si al puterii judecatoresti. Nu a fost uitata nici noua lege, privind alegerea guvernatorilor, adoptata de Duma de Stat la propunerea presedintelui Putin. In fine, cireasa de pe tort a fost faptul ca Rice si-a exprimat speranta ca Vladimir Putin va demisiona dupa 2008 si nu va incerca sa mai candideze pentru un al treilea mandat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24